Шляхи стимулювання бізнесу до соціально відповідальної поведінки та поваги до прав людини у сфері економіки

Автор(и)

  • Я. В. Петруненко доктор юридичних наук, професор, старший науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», Україна https://orcid.org/0000-0002-1186-730X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.83.1.51

Ключові слова:

соціально відповідальна поведінка, права людини, бізнес, економіка, стимулювання, державна політика

Анотація

У статті акцентовано увагу на зростаючій ролі і значенні соціально відповідальної поведінки бізнесу. Це пов’язано з низкою факторів, зокрема таких як зростання етичної свідомості суспільства, збільшення впливу бізнесу на навколишнє середовище та життя людей, посилення конкуренції на ринку.

Зазначено, що соціально відповідальна поведінка бізнесу передбачає дотримання прав людини, захист навколишнього середовища, інвестування в людський капітал та боротьбу з корупцією. Мета статті полягала у тому, щоб дослідити й обґрунтувати шляхи стимулювання бізнесу до соціально відповідальної поведінки та поваги до прав людини у сфері економіки. Визначена мета реалізована у статті вирішенням таких дослідницьких завдань: проаналізовано поняття і сутність соціально відповідальної поведінки бізнесу та поваги до прав людини у міжнародних правових документах; визначено основні принципи соціально відповідальної поведінки бізнесу; досліджено чинники, що впливають на стимулювання бізнесу до соціально відповідальної поведінки; розроблено та обґрунтовано комплекс заходів щодо стимулювання бізнесу до соціально відповідальної поведінки та поваги до прав людини.

Автором досліджено роль бізнесу у суспільстві, необхідність врахування соціальних та етичних аспектів в його діяльності. Проаналізовано вплив соціально відповідальної поведінки бізнес-суб’єктів на економічний розвиток та позитивний вплив на суспільство в цілому. Визначено очікувані результати від запропонованих заходів.

Загальний висновок статті полягає у тому, що соціально відповідальна поведінка бізнесу та повага до прав людини у сфері економіки є важливими складовими сталого розвитку сучасного суспільства. Пропонуються конкретні рекомендації для підприємств щодо залучення до цих процесів та максимізації їх соціального впливу.

Результати проведеного дослідження можуть бути використані для розробки та впровадження державної політики у сфері стимулювання соціально відповідальної поведінки бізнесу, а також для самовдосконалення діяльності бізнес-суб’єктів.

Посилання

Office of the High Commissioner for Human Rights (UN Human Rights Office). URL: https://www.ohchr.org/en/ohchr_homepage.

Tiurina A., Petrunenko Ia., Guliyeva S., Qazizade E., Aliyeva T. Social responsibility and modern business during the global crisis: Threat or opportunity for the GUAM member countries. Journal of Eastern European and Central Asian Research. 2023. Vol. 10(2). P. 201–212.

Про Програму розвитку ООН в Україні. URL: https://www.undp.org/uk/ukraine/про-нас.

Guiding Principles on Business and Human Rights: Implementing the United Nations «Protect, Respect and Remedy» Framework. URL: https://www.ohchr.org/en/publications/reference-publications/guiding-principles-business-and-human-rights.

Working Group on the issue of human rights and transnational corporations and other business enterprises: About the mandate. URL: https://www.ohchr.org/en/special-procedures/wg-business.

A Guide to Business and Human Rights: How Human Rights Can Add Value to Your Business. Equality and Human Rights Commission. 2014. URL: https://www.equalityhumanrights.com/sites/default/files/a_guide_to_business_and_human_rights_1_1.pdf.

Business and Human Rights. Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor. URL: https://www.state.gov/key-topics-bureau-of-democracy-human-rights-and-labor/business-and-human-rights/.

Левченко В.В., Петрова Н.О. Організаційно-правове забезпечення захисту прав людини у бізнесі під час війни: міжнародний досвід та сучасний стан. Юридичний науковий електронний журнал. 2023. № 7. С. 504–508.

Токунова А.В. Шляхи розвитку концепції бізнесу і прав людини в господарському законодавстві України. Дніпровський науковий часопис публічного управління, психології, права. 2022. Вип. 6. С. 170–176.

Звіт щодо поточного стану імплементації розділу про бізнес та права людини Національної стратегії України у сфері прав людини, інтеграції Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини у національні стратегічні документи з прав людини, відновлення та розбудови миру. URL: https://www.undp.org/uk/ukraine/publications/zvit-shchodo-potochnoho-stanu-implenetatsiyi-rozdilu-pro-biznes-ta-prava-lyudyny-natsionalnoyi-stratehiyi-ukrayiny.

Права людини в бізнесі під час війни: нові освітні серіали від Дія.Бізнес та Дія.Освіта. Міністерство цифрової трансформації України. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/prava-liudyny-v-biznesi-pid-chas-viiny-novi-osvitni-serialy-vid-diiabiznes-ta-diiaosvita.

Apple admits using child labour. The Daily Telegraph. February, 27. 2010. URL: https://www.telegraph.co.uk/technology/apple/7330986/Apple-admits-using-child-labour.html.

Бізнес та права людини в Україні як умова та рушій сталого розвитку у контексті впровадження Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини в Україні. URL: https://www.undp.org/ukraine/publications/business-and-human-rights-ukraine-accelerating-sustainable-and-equitable-development-through-implementation-un-guiding.

Відповідальна поведінка бізнесу в часи війни в Україні. Дослідження контексту. URL: https://www.undp.org/uk/ukraine/publications/vidpovidalna-povedinka-biznesu-v-chasy-viyny-v-ukrayini-doslidzhennya-kontekstu.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-03

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право