Правовий дью ділідженс як процедура, необхідна для створення віртуального підприємства

Автор(и)

  • О. А. Осінська аспірантка Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», Україна https://orcid.org/0009-0005-3783-904X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.83.1.49

Ключові слова:

цифровізація, віртуальне підприємство, правовий дью ділідженс, господарський договір

Анотація

Стаття присвячена розкриттю правового дью ділідженс як системи управління підприємницьким ризиком при створенні віртуального підприємства. Визначення повної картини щодо контрагента віртуального підприємства є необхідним з огляду на важливість дотримання вимог, що покладаються нормативно-правовими актами України, прийнятими у зв’язку з широкомасштабним військовим вторгненням, а також вимогами ЄС щодо протидії тероризму, незаконному обороту наркотичних засобів. Проведене дослідження дозволило дійти висновків про те, що due diligence є системною перевіркою суб’єкта господарювання або певних активів, об’єктів нерухомості на основі фахового аналізу та оцінки інформації з метою виявлення та визначення ступеню потенційних ризиків для прийняття рішення про доцільність укладення відповідного договору та визначення його істотних умов. Одним із видів такої перевірки є правовий due diligence який полягає у юридичній перевірці законності діяльності компанії або правомочності щодо певного активу у протилежної сторони. Особливо важливим є його проведення при створенні віртуального підприємства, оскільки це дозволяє встановлювати особу майбутнього контрагента-учасника віртуального підприємства і в свою чергу уникати ризику встановлення договірних зв’язків з неналежним контрагентом. Етапами проведення правового due diligence є наступні: а) складання плану проведення перевірки з визначенням необхідної інформації та порядку її отримання; б) отримання інформації, необхідної для проведення правового аналізу; в) правовий аналіз та перевірка отриманої інформації з формулюванням висновків про можливість створення віртуального підприємства; г) формалізація отриманих результатів у вигляді письмового звіту. Правовою основою для проведення цього виду перевірки можуть бути договір надання консалтингових або юридичних послуг, а також договір між підприємством щодо якого відбувається правовий due diligence та підприємством, яке його замовляє.

Посилання

Поєдинок В.В. Корпоративна сталість: новий прядок денний для комплаєнсу й консалтингу. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: юридичні науки. Том 34 (73). № 1. 2023. С. 42–47.

Великанова М.М. Ризик у правовій доктрині: підходи до визначення сутності. Проблеми цивільного права та процесу. Харків. 2017. С. 159–162.

Семенова С.М. Класифікація ризиків: систематизований підхід з метою управління. Вісник Хмельницького національного університету. 2020. № 4. Том 2. С. 42–51.

Вишневська О.А. Підприємницький ризик в управлінні конкурентоспроможністю підприємництвом. Економіка і суспільство. № 7. 2016. С. 232–237.

Олюха В.Г., Осінська О.А. Господарсько-правові аспекти участі віртуальних підприємств у зовнішньоекономічній діяльності. Юридичний науковий електронний журнал. № 1. 2024. С. 202–205.

Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207-VII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1207-18#Text.

Постанова Кабінету Міністрів України № 187 від 03 березня 2022 року «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/187-2022-%D0%BF#Text.

НАЗК. Міжнародні спонсори війни. URL: https://sanctions.nazk.gov.ua/boycott/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-03

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право