Вища юридична освіта в Україні: вектори реформування

Автор(и)

  • А. І. Грищенко кандидат юридичних наук, доцент, викладач, Київський професійно-педагогічний фаховий коледж ім. А. Макаренка, Україна https://orcid.org/0009-0000-3529-0472

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.83.1.44

Ключові слова:

Корпоративне право, Європейський Союз, адаптація, модернізація, інновація, програма, юридична освіта, директива

Анотація

Вказується, збройна агресія російської федерації проти України, що триває вже третій рік, та прогрес євроінтеграційних процесів, які відбуваються в нашій державі, вимагають подолання викликів у сфері вищої юридичної освіти. Один із важливих таких викликів – збільшення попиту з боку роботодавців на кваліфікованих випусників вищих навчальних закладів, які мають сучасну теоретичну та практичну підготовку у галузях податкового, адміністративного, договірного, господарського та корпоративного права. При цьому, високим попитом серед роботодавців користуються фахівці, які мають спеціалізацію у сфері корпоративних відносин, для юридичного супроводу підприємницької діяльності міжнародних корпорацій, що працюють в аграрному та інших секторах української економіки; участі в міжнародних і національних арбітражних і господарських судах при розгляді корпоративних спорів в інтересах компаній, які не виконують зобов’язань на користь контрагентів, що підтримують стосунки з державою-агресором або підсанкційними особами; судового захисту корпоративних прав іноземних і вітчизняних інвесторів; захисту в міжнародних арбітражах інтересів українських господарських товариств, які здійснюють поставки речового майна для Збройних сил України при порушені зобов’язань перед ними іноземними компаніями; участі в судових процесах щодо стягнення коштів та інших активів із підсанкційних осіб на користь України або її суб’єктів господарювання тощо.

У статті розглянуто шляхи реформування вищої юридичної освіти в умовах збройної агресії російської федерації проти України, а також прогресу її євроінтеграції до Європейськлго Союзу. Проаналізовані сучасні вимоги роботодавців до випускників-юристів вищих навчальних закладів. Обгрунтовані вектори реформування освітнього процесу, зокрема, із курсу корпоративного права, шляхом впровадження інноваційних освітніх програм, які відповідають міжнародним світовим стандартам, в тому числі вимогам ЄС у сфері вищої юридичної освіти. Обгрунтована необхідність розробки і використання міждисциплінарних освітніх програм для підготовки правників. Рекомендовано окремим розділом у цих програмах передбачити викладання курсу корпоративного права. Запропоновані теми з цього курсу, зокрема, корпоративне право в умовах воєнного стану; адаптація українського корпоративного законодавства до законодавства Європейського Союзу – стан та перспективи; вступ України до Європейського Союзу як чинник її перемоги над країною-агресором рф та інші. Зроблено порівняльний аналіз директив і регламентів ЄС та українського законодавства, що регулюють корпоративні відносини.

Посилання

USAID сприяє впровадженню світових стандартів викладання права в університетах України. Юридична практика від 15 квітня 2024 р. URL: https://pravo.ua/usaid-spryiaie-vprovadzhenniu-svitovykh-standartiv-vykladannia-prava-v-universytetakh-ukrainy/.

Ділейн Р. Свенсон; Томас Х. Спіді Райс; та ін. Інноваційний навчальний план підготовки правника в Україні. Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя». Видав. USAID| UKRAINE. 41 с.

Стефанчук Р., Кузнецов Н. Вступ до актуальної теми. Право України. 2021. № 12. С. 9-10.

Щербина В. Галузева належність корпоративних відносин і проблеми їх законодавчого регулювання. Право України. 2021. № 6. С. 14–25.

Лукач І.В. Предмет, метод та принципи корпоративного права України. Журнал східноєвропейського права. 2016. № 3. C. 4–11.

Кологойда О.В., Гарагонич О.В., Дорошенко Л.М. Заг.ред. Кологойда О.В., Гарагонич О.В., Дорошенко Л.М. Корпоративне право Європейського Союзу. Підручник. Київ. Видав. Ліра-К., 2023. 392 с.

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. URL: https://zakon.rada.gov/ua/laws/show/984011#Text редакція 30.11.2023 р. Угоду ратифіковано із заявою Законом № 1678-VІІ від 16.09.2014.

Робочий документ персоналу комісії (Європейської комісії) Аналітичний звіт від 01.02.2023 р. URL: analitychnyy_zvit_ytk_ukrayins_kyu_pdf.

Кологойда О. Інститут юридчної відповідальності в корпоративному праві. Право України. № 6. 2021. C. 59–77.

Дорошенко Л.М. Договори у корпоративному праві: проблеми теорії та практики: монографія. Київ: Юрінком Інтер. 2023. 542 с.

Кологойда О. Інститут юридчної відповідальності в корпоративному праві. Право України. № 6. 2021. C. 59.

Вінник О.М. Право цифрової економіки України: навчальний посібник. К.: НДІ приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака НАПрН України, 2023. 270 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-03

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право