Основні шляхи удосконалення укладення правочинів

Автор(и)

  • Я. В. Фляжнікова доктор філософії, старший викладач кафедри соціально-економічних дисциплін Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського», Україна
  • Т. М. Юзько доктор філософії, завідувач кафедри соціально-економічних дисциплін Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.83.1.39

Ключові слова:

правочин, суспільні відносини, юридичний факт, процедура удосконалення, основні шляхи

Анотація

Ця стаття присвячена розгляду деяких пропозицій щодо основних шляхів удосконалення укладення правочинів у цивільному праві. Розглядається правочин у цивільному праві, як основний елемент виникнення, зміни, або припинення цивільних правовідносин між їх учасниками.

У статті звернута увага на особливості укладення правочинів, також розглянуто труднощі, що виникають у судовій практиці у розрізненні поняття «правочин» від суміжних понять.

При цьому, у даній статті проаналізовано деякі аспекти судової практики, що виникає із проблеми щодо розуміння та визначенням односторонніх правочинів, де зазначається, що до них можна віднести: видач та скасування довіреності; прийняття чи збереження зробленої речі; повідомлення одним співвласником інших співвласників про продаж своєї частки у спільній власності; пропозицію про продаж майна; публічну обіцянку винагороди за віднайдення загубленої речі; складення, зміну та скасування заповіту; прийняття спадщини і відмову від неї тощо.

Також, у цій статті, враховано те, що при розгляді спорів про недійсність правочинів судам потрібно розмежовувати недійсні та неукладені правочини, тобто такі, в яких відсутні встановлені законодавством необхідні умови для їхнього укладення (наприклад, відсутня згода щодо всіх істотних умов, передбачених законодавством.

У висновках запропоновані основні шляхи удосконалення укладення правочинів, до яких віднесено такі, як: економічні – укладення правочинів здійснюється з метою забезпечення та покращення стану загальної економіки країни; політичні – укладення правочинів у цивільному праві між учасниками цивільних правовідносин забезпечує загальний добробут держави та добробут суспільства загалом; соціальні – укладення правочинів між учасниками цивільних правовідносин обумовлене соціальної політикою держави, де правовий статус людини і громадянина відіграє значну роль; правові – укладення правочинів у цивільному праві зумовлене правовими аспектами, де правочини укладаються між учасниками цивільних правовідносин згідно з чинними положеннями нормативно-правових актів; культурні – передбачено проведення культурно-просвітницької роботи, де будуть передбачатись здійснення певних заходів, які позитивно вплинуть на удосконалення процедури укладення правочинів між учасниками цивільних правовідносин згідно вимог чинного законодавства.

Посилання

Погребняк О.С. До питання про конвалідацію нікчемних правочинів. Наше право. 2015. № 3. С. 140–144.

Цивільний кодекс України. Прийнятий 16 січня 2004р. Відомості Верховної Ради України. 2003. № 40–44. Ст. 356. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text.

Суддя КЦС ВС Василь Крат розповів на вебінарі про практику Верховного Суду щодо визнання правочинів недійсними. Верховний суд. URL: https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/970197/.

Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними: Постанова Пленуму Верховного суду України від 06.11.2009 № 9. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0009700-09#Text.

Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв): Постанова Верховного Суду України від 12.10.2016 у справі № 748/1529/13- ц, 6-464цс16. URL: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62258116.

Конституція України: Закон України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР. URL: zakon.rada.gov.ua/go/254к/96-вр.

Єременко К.О. До питання про правові витоки письмової форми правочину. Цивілістичні читання, присвячені пам’яті І.В. Шерешевського: «Підґрунтя формування цивільного законодавства України»: матеріали інтернет-конференції, 7 грудня 2012 р. Одеса: Фенікс, 2012. С. 88–91.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-03

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право