Виборча система: поняття, та елементи

Автор(и)

  • О. І. Івасюк аспірантка кафедри конституційного, міжнародного та кримінального права юридичного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса, експерт з конституційного права Центру політико-правових реформ, Україна https://orcid.org/0000-0003-0263-2354

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.83.1.16

Ключові слова:

вибори, виборче законодавство, демократичний устрій, міжнародні стандарти, політичні процеси, наукові дослідження, правові відносини, громадське волевиявлення, виборчі права, системні елементи

Анотація

У статті акцентовано увагу на підходах до розуміння поняття виборчої системи, яке може бути предметом досліджень і за межами галузі права. Виокремлено різні думки зарубіжних і українських науковців щодо терміну «виборча система», зокрема вузького та широкого тлумачення. Проаналізовано елементи, які за своєю суттю наповнюють та розкривають поняття виборчої системи. В статті подано огляд наукових досліджень та концепцій, які вивчають виборчі системи, зокрема роботи видатних українських та зарубіжних науковців, а також документи міжнародних організацій і інституцій. Аналізуються різні підходи до тлумачення поняття «виборча система», її правової природи та ключових елементів, які здійснюють вагомий вплив на формування виборних органів та організацію виборчих процесів, і подальшого утвердження демократичних засад. Наведено різні позиції щодо того, через які елементи розкривається поняття виборчої системи,

такі як виборча формула, виборчий округ, спосіб волевиявлення виборців, структура бюлетеня та процес його заповнення, спосіб голосування тощо. Вказано, яке значення мають ці елементи та як вони відображаються при визначені та модифікації різних типів виборчих систем.

Наголошується на необхідності подальшого дослідження поняття виборчої системи та її системоутворюючих елементів, які дозволяють конструювати відповідний тип виборчої системи, в контексті досвіду України з організації та проведення виборів. Це позитивно вплине на процес удосконалення виборчих систем, що застосовуються при формуванні виборних органів, на законодавчому рівні, що як наслідок сприятиме забезпеченню більшої прозорості низки виборчих процедур, отриманню справедливих результатів та мінімізації ризиків їх спотворення. Окреслюється проблема періодичної безсистемної зміни виборчих систем при формуванні виборних органів в Україні, що в свою чергу породжує негативні тенденції щодо зниження електоральної культури громадян, довіри до результатів волевиявлення виборців та непрогнозованих наслідків у суспільно-політичному контексті.

Посилання

Івасюк О.І. Парламентські вибори: переваги пропорційної виборчої системи над змішаною. Сучасні проблеми законодавства, практики його застосування та юридичної науки: матеріали всеукр. наук.-практ. конф. М. Вінниця, 25-26 квіт. 2024 р. Вінниця. 2024. С. 144–148.

Юридична енциклопедія: в 6 т. / редкол.: Ю.С. Шемшученко та ін. Київ: «Українська енциклопедія» імені М.П. Бажана, 1998. Т. 1: А–Г. 672 с.

Cox, G.W. (1997). Making votes count: Strategic coordination in the world’s electoral systems (Vol. 7). Cambridge, U.K.: Cambridge University Press.

Шаповал В.М. Проблема демократичності виборчої системи у контексті рішень конституційного суду України. Вибори та демократія. 2008. № 4. С. 82.

Farrell. D.M. (January 4, 2011). Electoral Systems: A Comparative Introduction (2nd Edition). Red Globe Press.

Electoral System Design: The New International IDEA Handbook. URL: https://www.idea.int/sites/default/files/publications/electoral-system-design-the-new-international-idea-handbook.pdf#page8.

CDL-AD (2004)003-e, Report on Electoral Systems - Overview of available solutions and selection criteria adopted by the Venice Commission at its 57th Plenary Session (Venice, 12-13 December 2003). URL: https://www.venice.coe.int/webforms/documents/?pdf=CDL-AD(2004)003-e.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-03

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право