Огляд деяких аспектів захисту права на інформацію

Автор(и)

  • І. І. Бочкова кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри патентознавства та основ правозастосовної діяльності Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0003-0522-2908
  • К. М. Врублевська-Місюна кандидат юридичних наук, доцент кафедри патентознавства та основ правозастосовної діяльності Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0002-6973-3945

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.83.1.15

Ключові слова:

інформація, порушення, зловживання, юрисдикційні способи захисту, неюрисдикційні способи захисту, володілець даних, розпорядник даних, суб’єкт інформаційних відносин

Анотація

Право на інформацію в найширшому розумінні є складовою конституційно-правового статусу людини в країні, а наявність дієвого механізму реалізації цього права, зокрема і його захисту, демонструє стан реальності проголошених принципів правової держави. Стаття є спробою широкого огляду можливостей захисту в Україні прав фізичних та юридичних осіб на інформацію. Автори намагалися не обмежуватись аналізом механізмів конкретної галузі права, проте зробили спробу окреслити ймовірні порушення права на інформацію і проаналізувати правові засоби припинення таких порушень і недопущення негативних проявів у майбутньому.

У статті аналізуються як юрисдикційні, так і неюрисдикційні способи захисту права на інформацію, які в межах різних галузей права знаходять свої особливості прояву і застосування. Більш детального огляду отримали цивільної, адміністративної і господарської галузей права, здійснена певна систематизація видів порушень права на інформацію в залежності від суб’єкта порушення (приватний чи публічний), за наслідками, за характером та проявом порушень. Проаналізовані позиції національних судів та Європейського суду з прав людини щодо наявності для суддів законодавчого обмеження у виборі способів захисту права на інформацію заявників. Також авторами здійснено порівняння підходів європейського та українського законодавця до тлумачення поняття «неюрисдикційні способи захисту» на прикладі правових актів, що регламентують порядок реалізації саме інформаційних прав, наведено приклади релевантних попереджувальних заходів (технічних, організаційних). Проаналізовано можливості Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в механізмі захисту права на інформацію та наведено приклади використання ним своїх повноважень у відповідь на звернення у справах про порушення прав на інформацію. Виявлені прогалини в інформаційному законодавстві та запропоновані шляхи їх усунення.

Посилання

Кодинець А.О. Самозахист прав у сфері інформаційних відносин: проблеми теорії і практики. Держава та регіони. Серія: Право. № 1(59). 2018. С. 42–47.

Редакція газети «Правоє дело» та Штекель проти України: Справа Європейського суду з прав людини за заявою № 33014/05 від 05.05.2011: Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/974_807#Text (дата звернення 05.06.2024).

Бурмагін. О.О., Опришко Л.В. Судова практика у справах про поширення інформації в інтернеті: тенденції та проблеми правозастосовної практики: ГО «Платформа прав людини». Київ. 2020 р. URL: https://www.ppl.org.ua/wp-content/uploads/2020/08/Судова-практика-у-справах-поширення-інформації-в-інтернеті.pdf (дата звернення 29.05.2023).

Щорічна доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році: Офіційний сайт Уповноваженого Верховної ради України з прав людини. URL: https://ombudsman.gov.ua/report-2023/rozdil-9-informatsiini-prava (дата звернення 10.06.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-03

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право