Освітні електронні публічні послуги: правове регулювання та розвиток

Автор(и)

  • І. М. Шопіна доктор юридичних наук, професор, професор кафедри адміністративно-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0003-3334-7548

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.82.2.47

Ключові слова:

публічна послуга, електронна публічна послуга, освіта, освітні послуги, освітній процес, адміністративна послуга, підвищення кваліфікації, формальна, інформальна та неформальна освіта

Анотація

Мета статті – визначити особливості розвитку та правового регулювання освітніх електронних публічних послуг.

З’ясовано, що проникнення інформаційних технологій у всі сфери людського життя обумовлює удосконалення багатьох процесів суспільної активності, у тому числі і в галузі освіти. Акцентовано увагу на тому, що професійне зростання потребує нині безупинного навчання в рамках формальної, неформальної та інформальної освіти. Активну роль в організації такого навчання відіграють нині центральні органи виконавчої влади та установи, підприємства й організації, що перебувають в їх управлінні. Правові можливості здійснювати таку діяльність ці органи мають у межах електронних публічних послуг. Однак Закон України «Про центральні органи виконавчої влади» не передбачає можливості здійснення вказаними суб’єктами освітньої діяльності щодо осіб, що не належать до кола їх персоналу.

З’ясовано, що проблемою, яка виникає у зв’язку з неврегульованістю участі міністерств та інших органів державної влади у системі надання електронних публічних послуг в освітній сфері, є відсутність єдиних стандартів. Спостерігаються значні відмінності у наявності та формі сертифіката про проходження освітнього курсу, наявності рецензентів, кількості та складності тестових питань, за допомогою яких визначається опанування змістом освітньої програми. Не завжди вказані джерела фінансування освітніх фільмів та серіалів, підготовка яких вимагає значних витрат коштів.

Встановлено, що перевагою освітніх продуктів, підготовлених за участі органів державної влади, є їх гостра актуальність та практична спрямованість, а також можливість оперативно підходити до їх створення завдяки мінімізації бюрократичних бар’єрів. Зроблено висновок, що підвищення якості та науковості досліджуваних освітніх продуктів, а також зниження корупційних ризиків при їх виготовленні потребують унормування найбільш важливих аспектів цієї діяльності.

Посилання

Національна рамка кваліфікацій: затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. № 1341. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1341-2011-%D0%BF#Text.

Про освіту: Закон України від 5 вересня 2017 року № 2145-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text.

Порядок підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників: затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 800. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/800-2019-%D0%BF#n57.

Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг: Закон України від 15 липня 2021 року № 1689-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1689-20#Text.

Дія.Освіта — національна едьютейнмент освітня платформа актуальних знань та навичок. URL: https://osvita.diia.gov.ua/about.

Антикорупційна робота в ОМС. URL: https://osvita.diia.gov.ua/courses/antikorupcijna-robota-v-oms.

Цифрограм. URL: https://osvita.diia.gov.ua/digigram.

Симулятори. URL: https://osvita.diia.gov.ua/simulators.

«Школа без цькувань»: серіал для освітян і батьків. URL: https://mon.gov.ua/ua/news/shkola-bez-ckuvan-serial-dlya-osvityan-i-batkiv.

Всеукраїнська школа онлайн. URL: https://lms.e-school.net.ua/about.

Про утворення державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України»: наказ Міністерства охорони здоров’я від 18 вересня 2015 року № 604. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0604282-15#n28.

Забезпечення наукової чесності та захисту морально-етичних прав осіб, які виступають суб’єктами дослідження. URL: https://courses.phc.org.ua/courses/course-v1:PHC+122+2024/ about.

Цикл онлайн-курсів «Надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі». URL: https://prometheus.org.ua/course/course-v1:Prometheus+TE_CYCLE101+2023_T3.

Конституція України: офіц. текст. ІПС ЛІГА Закон Прайм. URL: https://ips.ligazakon.net/.

Про центральні органи виконавчої влади: Закон України від 17 березня 2011 року № 3166- VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3166-17#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-10

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право