Продовольча безпека: правові проблеми та шляхи їх вирішення
DOI:
https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.82.2.10Ключові слова:
продовольча безпека, використання земель, охорона земель, земельні правовідносини, землекористування, право власності, земельні спори, сільське господарство, землі сільськогосподарського призначенняАнотація
Світова продовольча безпека є однією з проблем, яка потребує швидкого вирішення, оскільки впливає на життя мільярдів людей по всьому світу. У статті розглядається ключові теоретичні аспекти світової продовольчої безпеки, зокрема причини її порушень, а також заходи, що вживаються для її подолання. Автори акцентують увагу на дискусійність поняття «продовольча безпека», яке полягає у різному його розумінні на національному та міжнародному рівнях.
У статті розкривається механізм міжнародного правового регулювання та цілі, які намагаються досягти міжнародна спільнота, з метою усунення бідності та голоду серед найбільш уразливих груп населення, проте авторами наголошується, що це не є довгостроковим вирішенням проблеми, а тому має бути дотриманий принцип самозабезпечення та справедливий доступ до стабільних поставок продовольства та розвитку сільського господарства в цих країнах. Тому саме за умов розвитку національної продовольчої безпеки кожної з країн підвищується світова безпека загалом.
Зосереджено увагу на проблемі конкуренції між світової продовольчої безпеки та продовольчою політикою окремих країн, а також розмежування цих концепцій. Автори приходять до висновку, що національна політика продовольчої безпеки не повинна перешкоджати досягненню цілям, які перед собою ставить світ, з метою забезпечення права кожної людини на доступ до продовольства.
Зазначається, що одним зі шляхів вирішення цієї глобальної проблеми є удосконалення міжнародного нормативно-правового регулювання через укладення міжнародної угоди про світову продовольчу безпеку, за яким держави-учасниці наділятимуться відповідними обов’язками щодо підтримання світової продовольчої безпеки та відповідальності у разі грубого порушення цієї угоди.
Посилання
Про державну підтримку сільського господарства України: Закон України від 24.06.2004 р. № 1877-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1877-15#Text (дата звернення: 13.02.2024).
Залізнюк В.П. Сучасне трактування сутності продовольчої безпеки в контексті державного регулювання. Публічне управління та митне адміністрування. 2018. № 1 (18). С. 12–17
Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права: прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН 16 грудня 1966 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_042#Text (дата звернення: 13.02.2024).
Чому українське зерно надзвичайно важливе для всього світу? URL: https://visitukraine.today/uk/blog/1827/pocemu-ukrainskoe-zerno-crezvycaino-vazno-dlya-vsego-mira (дата звернення: 13.02.2024).
Римська декларація про світову продовольчу безпеку від 13 листопада 1996 року. URL: https://www.fao.org/3/w3613e/w3613e00.htm (дата звернення: 13.02.2024).
Конвенція про надання продовольчої допомоги 1999 року. URL: https://www.un.org/ru/documents/decl_conv/conventions/food_aid.shtml (дата звернення: 13.02.2024).
Ігнатенко І.В. Перспективи розвитку органічного сільського господарства України у процесі інтеграції в ЄС. Правова позиція. 2021. № 3(32). С. 70–74.
Кучечук Л.В. Світова продовольча безпека: тенденції та виклики. Вiсник ХНУ iменi В.Н. Кapaзiнa. Сеpiя «Мiжнapoднi вiднoсин. Екoнoмiкa. Кpaїнoзнaвствo. Туpизм». 2022. № 16. С. 34–40.
Noll S., Murdock E.G. Whose Justice is it Anyway? Mitigating the Tensions Between Food Security and Food Sovereignty. J Agric Environ Ethics. 2020. № 33. Р. 1–14.
Fedchyshyn D., Ignatenko I., Bondar О. Legal issues of development of organic farming in Ukraine. Juridical Tribune. 2019. Volum 9. Special Issue. P. 15–28.
Попова О.Л. Продовольча безпека: світові тенденції та можливості агропродовольчого комплексу України: моногр. Київ. 2022. С. 25–44.
Vergara-Romero A., Jimber-del-Río J.-A., Márquez-Sánchez F. Food Autonomy within Food Sovereignty: Evidence from a Structural Model. Agronomy. 2022. № 12. Р. 1141.
Залізнюк П.В. Критерії оцінки досягнутого рівня продовольчої безпеки країни. Інвестиції: практика та досвід. 2018. № 18. С. 73–76.
Федчишин Д.В., Ігнатенко І.В. Органічне виробництво продукції аквакультури в Україні: особливості та перспективи. Право і суспільство. 2021. № 6. С. 138–145.
Food crises: for an effective and inclusive response to the consequences of the war in Ukraine. URL: https://www.diplomatie.gouv.fr/en/french-foreign-policy/development-assistance/other-major-sectors/food-security-nutrition-and-sustainable-agriculture/food-crises-for-an-effective-and-inclusive-response-to-the-consequences-of-the/ (дата звернення: 13.02.2024).
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 І. В. Ігнатенко, А. С. Кречик, К. О. Перепелиця
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.