Проблеми кваліфікації самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва на практиці

Автор(и)

  • О. В. Долбня аспірант кафедри кримінального права, процесу та криміналістики Київського університету інтелектуальної власності та права НУ «Одеська юридична академія», Україна https://orcid.org/0009-0008-3077-9891

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.82.2.9

Ключові слова:

самовільне зайняття земельної ділянки, самовільне будівництво, кваліфікація злочинів, право власності на землю, Кримінальний кодекс України, Земельний кодекс України, судова практика

Анотація

В статті розкрито актуальну проблематику української правової системи, яка полягає у складнощах ідентифікації та кваліфікації злочинів, пов’язаних з несанкціонованим захопленням земель та здійсненням будівельних робіт без належних дозволів. Дослідження зосереджується на аналізі сучасного стану законодавства, юридичної практики, та наводенні статистики, що підтверджує серйозність і масштабність проблеми. У статті висвітлено, що самовільне захоплення земель та неавторизоване будівництво не лише порушує право на власність, але й загрожує стабільності та передбачуваності правозастосування, створюючи ризики для правової визначеності та справедливого правосуддя. Автор звертає увагу на складнощі інтерпретації та застосування ст. 197-1 Кримінального кодексу України, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне зайняття земельної ділянки, і на неоднозначність її кореляції з іншими нормами права, зокрема зі ст. 79 Земельного кодексу України. Проаналізовані дослідження та публікації, які висвітлюють питання кваліфікації самовільного захоплення земель та будівництва, звертаючи увагу на важливість подальшого аналізу та вдосконалення законодавчої бази. Окрема увага приділяється історичному аналізу змін у законодавстві та впливу цих змін на правозастосовну практику, що демонструє важливість адаптації правової системи до сучасних викликів. У статті викладені пропозиції щодо шляхів оптимізації кримінального законодавства для ефективного захисту прав власності та протидії злочинам, пов’язаним з самовільним зайняттям земель та будівництвом. Наголошено на необхідності врахування міжнародного досвіду та запропоновані конкретні напрямки реформ, такі як уточнення нормативних визначень, удосконалення процедур надання дозволів на будівництво, та введення чітких критеріїв для кваліфікації злочинів.

Посилання

Кримінальний кодекс України. Офіційний вебпортал парламенту України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text (дата звернення: 20.03.2024).

Огляд від 20.12.2022, «Огляд судової практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду (актуальна практика)». URL: https://ips.ligazakon.net/document/VSS01007 (дата звернення: 21.03.2024).

Захарчук В.М. Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво за кримінальним правом України: монографія. Хмельницький: Хмельницький університет управління та права, 2015. 214 с.

Земельний кодекс України. Офіційний вебпортал парламенту України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14 (дата звернення: 20.03.2024).

Мовчан Р.О. Кваліфікуючі ознаки самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва: проблеми конструювання та шляхи вдосконалення законодавства. Юридичний науковий електронний журнал. 2020. № 7. С. 226–229.

Дудоров О.О., Мовчан Р.О. Кримінальна відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво: монографія; МВС України, Луган. держ. ун-т внутр. справ ім. Е.О. Дідоренка, 2012. 400 с.

Носік В.В. Самовільне зайняття земельних ділянок:теорія та практика. Земельне право України. 2006. № 5. С. 47–58.

Носік В.В. , Коваленко Т.О. Щодо правової природи земельної частки (паю). Право України. 2000. № 3. С. 48–53.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні. Офіційний вебпортал парламенту України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2498-19#Text (дата звернення: 21.03.2024).

Антонюк Н.О. Кримінальна відповідальність за заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.08 «Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право» / Н.О. Антонюк. Львів, 2006. 18 с.

Проблеми кваліфікації самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва у практиці Верховного Суду. LexInform: Правові та юридичні новини, юридична практика, коментарі. URL: https://lexinform.com.ua/dumka-eksperta/problemy-kvalifikatsiyi-samovilnogo-zajnyattya-zemelnoyi-dilyanky-ta-samovilnogo-budivnytstva-u-praktytsi-verhovnogo-sudu/ (дата звернення: 21.03.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-23

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право