Особливості та суб’єкти договору постачання електричної енергії споживачеві

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.82.1.58

Ключові слова:

договір постачання електричної енергії, договір приєднання, постачальник електроенергії, цивільно-правовий договір, приєднана мережа

Анотація

У цьому дослідженні автор докладно розглядає один із видів договору купівлі-продажу – договір енергопостачання, який у кінці XX - початку XXI століття є необхідним елементом життя суспільства, обов’язковою умовою розвитку економіки, оскільки постачання енергетичними ресурсами тією чи іншою мірою потребують усі фізичні та юридичні особи. За останні десять років українське цивільне законодавство, яке регулює договірні відносини, зокрема відносини у сфері енергопостачання, радикально змінилося. У Цивільному кодексі України з’явилася ціла група статей, що регулюють відносини, пов’язані з укладанням, виконанням та розірванням договорів у сфері енергопостачання. Радикальні зміни зазнали правові норми, що регулюють відносини між постачальниками електроенергії та її споживачами. Принципово по-новому будуються відносини власника енергії з організаціями, що її транспортують (електричні та теплові мережі). Сьогодні проблематичним та дискусійним є питання стосовно того, чи є енергія річчю і чи може вона бути об’єктом права власності. До якого типу віднести договір, згідно з яким електростанція ( як постачальник) зобов’язується забезпечити споживача електричною енергією? Чи можна вважати таку діяльність підрядною, оскільки електростанція зобов’язується здійснити роботу, необхідну доставку енергії споживачеві, чи все ж таки це інша діяльність?

У статті автором розглянуто правила укладання договору енергопостачання та особливості постачальника універсальних послуг. Окрема увага приділена постачальнику «Останньої події», розкрито повноваження та обов’язки такого суб’єкту. Автором робиться висновок про те, що договір постачання електричної енергії споживачеві можна розглядати, як публічний договір, та і як договір приєднання. Вказано базові вимоги до постачальника електроенергії від споживача, про легальність його діяльності, можливість переходу до нового постачальника. До особливих ознак договору енергопостачання відносяться: здійснення постачання енергією через приєднану мережу; наявність приладів обліку споживчої енергії; право контрагента (енергопостачальної організації) за договором енергопостачання здійснювати нагляд за технічним станом струмоприймачів споживача з метою забезпечення безпеки та надійного енергопостачання.

Посилання

Про ринок електричної енергії: Закон України від 13.04.2017 № 2019-VIII. Відомості Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2019-19#Text.

Цивільний кодекс України: Закон України від 16.01.2003 № 435-IV. Відомості Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/.

Островський А. Зміст договору постачання енергетичних ресурсів через приєднану мережу. Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні: матеріали ХXХ звітної науково-практичної конференції (7–8 лютого 2024 р.). Львів: Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2024. 547 с. С. 196–198.

Слупський Б.В. Передумови європейської інтеграції України в електроенергетичній сфері. Електронний науковий фаховий журнал «Державне управління: теорія і практика», 2008. № 1(7). URL: http://www.academy.gov.ua/ej7/doc_pdf/slupsky.pdf.

Про схвалення Енергетичної стратегії України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність»: Розпорядження від 18.08.2017 № 605-р. Відомості Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/605-2017-р#Text.

Блінов І.В., Мірошник В.О., Шиманюк П.В. Оцінка вартості похибки прогнозу «на добу наперед» технологічних втрат в електричних мережах України. Технічна електродинаміка. 2020. № 5. С. 70–73. DOI: https://doi.org/10.15407/techned2020.05.070.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-16

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право