Філософські погляди на освіту Пантелеймона Куліша: до питання про сутність та спрямованість освіти як конституційно-правової категорії

Автор(и)

  • В. І. Продан доктор філософії, асистент кафедри конституційного права та порівняльного правознавства ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0009-0008-3805-5150

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.82.1.36

Ключові слова:

освіта, право на освіту, конституційно-правове регулювання права на освіту, філософія освіти

Анотація

В межах даної статті нами розглядаються філософські погляди видатного українського письменника та громадського діяча Пантелеймона Куліша стосовно сутності та спрямованості освіти. Стаття присвячена вивченню концепції освіти у контексті конституційно-правових аспектів, що визначають роль освіти в формуванні національної ідентичності та громадянського суспільства.

В роботі розглядаються основні ідеї, які висвітлює Пантелеймон Куліш у своїх творах та публікаціях щодо значення освіти як складової розвитку особистості та формування національної свідомості. Зокрема, стаття розглядає філософські аспекти освітнього процесу, підкреслюючи роль української мови та культури в освітньому середовищі.

Аналізується, як погляди Куліша можуть бути застосовані у контексті конституційно-правових питань, що стосуються освіти. Зокрема, встановлено, що погляди Пантелеймона Куліша можуть бути застосовані у контексті конституційно-правових питань, що стосуються освіти через наступні ключові аспекти:

— мовна та культурна ідентичність (акцент на рідній мові та культурі у процесі освіти. Зокрема, погляди філософа можна застосовувати в контексті прав людини на освіту, що включає право на вивчення та використання власної мови в освітньому процесі);

— формування громадянської свідомості (підкреслення значення освіти в формуванні національної ідентичності та громадянської свідомості. Зазначене, зокрема, може викликати необхідність в конституційних принципах, які гарантують доступ до освіти, її якість та напрямок, спрямований на розвиток громадянського самоусвідомлення);

— право на доступну освіту (Куліш підтримував ідею доступності освіти для всіх верств суспільства. Його погляди можна інтегрувати в конституційні принципи, що стосуються загального права на освіту та її відповідність принципам соціальної справедливості);

— роль сім’ї в освіті (погляди філософа щодо ролі сім’ї у вихованні можуть сприяти забезпеченню розвитку та утвердженню інституту сім’ї в контексті конституційних гарантій. Останнє може включати право батьків на виховання дітей та відповідальність за їхню освіту тощо).

Стаття відкриває нові шляхи розуміння філософії освіти Куліша в контексті її ролі у суспільному та конституційному розвитку.

Посилання

Кононенко П., Кононенко Т. Могутній талант. Творчі та ідейні шукання П. О. Куліша в контексті сьогодення: Зб. наук. праць до 180-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша / За заг. ред. П.П. Кононенка та І.С. Плюща. К.: МП Леся, 2000. С. 8–26.

Лазарєва В.Т. Соціотворчий потенціал філософських поглядів Пантелеймона Куліша. Дис. канд. філ. наук. Київа. 2015. 205 с.

Веркалець М.М. Освітньо-педагогічна спадщина (До 170-річчя з дня народження П. Куліша). Радянська школа. 1989. № 8. С. 86–88.

Викохування дітей за підмогою школи. Пантелеймон Куліш науково-педагогічна спадщина. (Вибрані твори) / Упоряд. О.О. Кравченко. Умань. 2008. 208 с.

Куліш П.А. Зазивний лист до української інтелігенції. Хуторна поезія. Львів, 1882. С. 117– 137.

Куліш П. Магомет і Хадиза. Твори. Київ: Наукова думка, 1998. Т. 2. Поеми. Драматичні твори / Упоряд. і приміт. В.М. Івашкова; ред. тому М.Д. Бернштейн. Київ: Наукова думка, 1998. 2 т. 2-ге вид. С. 6–32.

Куліш П. Маруся Богуславка. Твори. Київ: Наукова думка. 1998, 2 т. 2-ге вид. С. 204.

Пастушенко О. Просвітницька діяльність П. Куліша. Книги для народу. Творчі та ідейні шукання П.О. Куліша в контексті сьогодення: Збірник наукових праць до 180-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша / За заг. ред. П.П. Кононенка та І.С. Плюща. К.: МП Леся, 2000. С. 180–184.

Куліш П. Чого стоїть Шевченко яко поет народний. Твори: в двох томах. К.: Наукова думка, 1998. Т. 1. С. 38–174.

Куліш П. Листи з хутора. Повне зібр. творів: в двох томах. К.: Наукова думка, 1989. Т. 2. С. 254–353.

Тютюнник О.М. Особа і суспільство у філософії Пантелеймона Куліша. Дис…канд.філ. наук. Київ. 2009. 170 с.

Кравченко О.О. Педагогічна та науково-просвітницька діяльність Пантелеймона Куліша (1819–1897). Автореф. канд. пед. наук. Київ. 2009. 26 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-16

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право