Право на свободу пересування в умовах війни

Автор(и)

  • П. В. Малеш асистент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.3.50

Ключові слова:

право на свободу пересування, права людини, свобода пересування, міжнародне кримінальне право

Анотація

Право на свободу пересування є основоположним право людини, яке розуміється як можливість кожного пересуватися та вільно обирати їхнє місце проживання, вільно залишати будь-яку країну, включаючи свою власну. В умовах повномасштабного вторгнення Російської Федерації виникла необхідність переосмислення сталих підходів до розуміння сутності даного права та його ключових аспектів.

Визначено, що наслідки повномасштабного вторгнення стали каталізатором для одного з найбільш масових міграційних зрушень з Україну в інші держави, зокрема в країни Європейського Союзу. Це спричинило певні послаблення в аспекті порядку виїзду за кордон та дозволило виїжджати за межі України без документів для виїзду за кордон.

Обґрунтовано, що право на свободу пересування не є абсолютним, і, відповідно, може зазнавати обмежень, які, тим не менш, повинні відповідати вимогам законності, пропорційності таких обмежень, легітимності їхньої мети. Так, свобода пересування може бути обмежена, зокрема, на територіях, на яких запроваджено воєнний або надзвичайний стан, а також на тимчасово окупованих територіях. Констатовано, що з метою недопущення порушення права на свободу пересування здійснюється низка заходів, серед яких, зокрема перевірка нормативно-правових актів на наявність корупційних ризиків, що здійснюється Національним агентством з питань запобігання корупції.

Проаналізовано, що можливі порушення права на свободу пересування, зокрема випадки примусового переселення громадян України на територію держави-агресора можуть становити злочини, підсудні Міжнародного кримінального суду. Визначено, що існує необхідність перекваліфікації таких діянь зі злочину проти людяності на злочин геноциду з огляду на спрямованість держави-агресора на конкретне та свідоме нищення української національної групи.

Посилання

Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms. URL: https://www.echr.coe.int/documents/convention_eng.pdf.

Here’s how Europe can support Ukrainian refugees, according to the IMF. World Economic Forum. 2022. URL: https://www.weforum.org/agenda/2022/12/europe-support-ukrainian-refugees/.

Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь. ДПС України. URL: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/.

Конституція України, прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України від 28 червня 1996 року. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30, ст. 141.

Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11 грудня 2003 р. Відомості Верховної Ради України. 2004. № 15, ст. 232.

НАЗК просить владу врегулювати норми виїзду чоловіків за кордон для зменшення корупційних ризиків. URL: https://www.radiosvoboda.org/a/news-nazk-peretyn-kordonu-koruptsiya/32101578.html.

План заходів щодо усунення корупційних ризиків під час виїзду громадян України за межі України в умовах правового режиму воєнного стану. Національне агентство з питань запобігання корупції. 2023. URL: https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2023/11/2_Plan-zahodiv.pdf.

Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Відомості Верховної Ради. 2015. № 1, ст. 1.

Situation in Ukraine: ICC judges issue arrest warrants against Vladimir Vladimirovich Putin and Maria Alekseyevna Lvova-Belova. https://www.icc-cpi.int/news/situation-ukraine-icc-judges-issue-arrest-warrants-against-vladimir-vladimirovich-putin-and.

Rome Statute of the International Criminal Court. https://www.icc-cpi.int/sites/default/files/RS-Eng.pdf.

Насильницька передача дітей з України до Росії: Геноцид. Подання до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду / Микола Комаровський; ГО «Харківська правозахисна група». Харків: ТОВ «Видавництво “Права людини”», 2023. 62 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-19