Суспільна мораль і право

Автор(и)

  • В. М. Вовк доктор юридичних наук, професор, професор кафедри теорії та історії держави і права Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Україна https://orcid.org/0000-0002-0588-2095
  • В. М. Налуцишин доктор юридичних наук, професор, професор кафедри кримінального права та процесу, Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова, Україна https://orcid.org/0000-0002-2053-9906

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.3.45

Ключові слова:

право, мораль, суспільна мораль, норми моралі, права людини, суспільна безпека і стабільність, позитивне право, природне право, особистість, суспільна думка

Анотація

Стаття присвячена дослідженню взаємодії норм і цінностей суспільної моралі та права як нормативно-регулятивних механізмів, оскільки їх вимоги є зрозумілими для представників конкретного суспільства. Показано, що на суспільну мораль і право покладається виконання спільної функції – стабілізації суспільних відносин, яку вони виконують різними засобами. Зазначається, що в сучасності відносини між мораллю і правом представлені двома тенденціями: стабільність суспільства може забезпечуватися шляхом 1) юридичного оформлення норм і цінностей суспільної моралі і 2) юридичної охорони норм і цінностей суспільної моралі. Розкрито місце і роль суспільної моралі в культурному коді суспільства. Висвітлено питання формування моралі і права в ранньомодерновий культурно-історичний період. Доведено, що формування сучасної теорії позитивного права та основних етичних теорій (зокрема теорії суспільної моралі) сягає своїм коріння часів раннього нового часу. На формування основних норм і цінностей суспільної моралі вказаного культурно-історичного періоду вплинули зміни в суспільному житті в сфері науки, виробництва, торгівлі, релігії, становлення буржуазії як класу. Доведено, що в межах ранньомодернового повсякденного життя відбулося формування суспільної моралі нового типу. Для суспільствознавчих досліджень вказаного періоду притаманні лексико-термінологічні пошуки в етичній сфері та відбулося формування сучасного поняття «мораль». Акцентовано увагу на тому, що сучасне розуміння права є похідним від його модерністського трактування (право визнається як договір, право є сферою секулярної діяльності людини, право автономне від моралі і релігії (останні виводяться у підзаконну область), визнання пріоритетності правотворчої і законотворчої діяльності держави, держава наділяється особливою правосуб’єктністю). В статті мораль і права розглядаються через призму їх раціональності і штучності в межах механістичної картини світу. Значна увага в статті приділена особливостям становлення індивідуалізму як ментальної риси європейця та його впливу на становлення права і моралі в новий час.

Посилання

Томпсон Е. Трубадури імперії. Російська література і колоніалізм. URL: http://litopys.org.ua/thompson/tom02.htm.

Рогожа М.М. Соціальна мораль: колізії мінімалізму. Монографія. – К.: Вид. ПАРАПАН, 2009. – 216 с. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/286619603.pdf.

Хрімлі І.О. Мораль та право як регулятори відносин у сучасному українському соціумі: дис... канд. наук: 09.00.03. Донецьк. 2007. 17 с.

Пролєєв С. Соціокультурні підвалини дискурсу та трансформації сучасності. Філософська думка. 2022. № 2. С. 67–82. URL: https://doi.org/10.15407/fd2022.02.067.

Козеллек Р. Минуле майбутнє. Про семантику історичного часу: Пер. з нім. – К.: Дух і літера, 2005. – С. 304, 320-321.

Guardini R. Das Ende der Neuzeit: Ein Versuch zur Orientierung. Basel: Heß. 1950. 192 p.

MacIntyre A. After Virtue: A Study in Moral Theory. 3d ed. Notre Dame, Indiana, 2007.

Ляшенко В.М. Європейське право як феномен духовно-практичного освоєння світу [Текст]: дис... канд. філос. наук: 12.00.12 / Ляшенко Вікторія Миколаївна; Національна академія внутрішніх справ України. К., 1999. 197 с.

Попович М. Ліберальні цінності, або роздуми біля парадного під’їзду Європи. URL: https://zn.ua/ukr/SOCIUM/liberalni_tsinnosti,_abo_rozdumi_bilya_paradnogo_pidyizdu_evropi.html.

Конституція Французької Республіки 1958 р. // Конституція Французької Республіки (з передмовою Володимира Шаповала) / В.М. Шаповал – К.: Москаленко О.М., 2018. – 56 с.

Sidgwick H. Outlines of the History of Ethics for English Readers. 6th ed. L., 1954.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-19