Правові основи інформаційної політики щодо захисту прав авіапасажирів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.3.44

Ключові слова:

права людини, захист прав авіапасажирів, Регламент ЄС 261/2004, цивільна авіація, євроінтеграційні процеси

Анотація

Стаття присвячена обґрунтуванню необхідності уніфікації національного законодавства України з актами Європейського Союзу у сфері прав людини, зокрема, прав авіапасажирів. У статті узагальнено представлений аналіз ефективності існуючих нормативно-правових актів та механізмів, які спрямовані на забезпечення високого рівня захисту прав та безпеки авіапасажирів у конкретних ситуаціях. Стверджується, що Україна бере на себе зобов’язання привести національне законодавство у сфері захисту прав авіапасажирів у повну відповідність до актів ЄС, незважаючи на найбільший виклик на шляху розбудови України – повномасштабне вторгнення рф і закриття на сьогодні повітряного простору України. Напрацювання правових механізмів для захисту прав авіапасажирів зумовлене не тільки прагненням забезпечити їх безпеку під час подорожей, а й сприяє розвитку авіаційної індустрії загалом. Підкреслюється необхідність у процесі імплементації актів ЄС приділяти увагу захисту прав авіапасажирів, оскільки стандарти прав людини потребують належного вивчення і реалізації для ефективного використання спільного повітряного простору, відновлення аеронавігаційної інфраструктури. Основна увага зосереджена на особливостях узгодження національних та загальноєвропейських стандартів, що вимагає значних зусиль та великої кількості заходів з боку держави, зокрема, належної імплементації актів ЄС щодо прав авіапасажирів, захисту прав споживачів. Було також проаналізовано наступні кроки щодо подальших зобов’язань України. Посилення уваги до захисту прав авіапасажирів має практичне значення для підвищення ефективності співробітництва України та ЄС у сфері прав людини та створення сучасної правової бази щодо авіаційних правил щодо прав авіапасажирів в У країні. Виокремлено завдання, які потрібно виконати для успішної інтеграції України у спільний авіаційний простір ЄС. Досвід правозастосування захисту прав авіапасажирів ЄС буде сприяти відновленню можливостей нашої держави для безпеки польотів цивільної авіації. Проведення досліджень у цьому напрямі є актуальним та необхідним науковим пошуком.

Посилання

Угода про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011.

Угода між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони, про спільний авіаційний простір. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_004-21#Text.

Чулінда Л.І., Устинова І.П. Правові питання відновлення інфраструктури аеропортів України. Наукові праці Національного авіаційного університету. Серія: Юридичний вісник «Повітряне і космічне право». 2023, № 2. С. 111–115.

Основні права людини: німецько-український правовий вимір: монографія / за ред. Мельника Р.С. Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2022. 404 с.

Регламент Європейського парламенту і Ради ЄС № 261/2004 від 11 лютого 2004 року про запровадження спільних правил компенсації та допомоги пасажирам у разі відмови у перевезенні та скасування чи тривалої затримки рейсів, та скасування Регламенту (ЄЕС) № 295/91. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_912#Text.

Лазарєва М.Д. Стан забезпечення прав людини в Україні на сучасному етапі. Юридичний науковий електронний журнал. 2020. № 1. С. 51–53.

Кравчук С. Проблемні аспекти захисту конституційних прав людини в Україні та шляхи їх подолання. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2022. № 71. С. 89–94.

Germany: Flooding disrupts flights at Frankfurt Airport. URL: https://www.dw.com/en/germany-flooding-disrupts-flights-at-frankfurt-airport/a-66554992.

Конвенція про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень. 1999. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_594#Text.

Чулінда Л.І., Гусар Л.І. Вплив євроінтеграційних процесів на розвиток цивільної авіації України. Ампаро. Спецвипуск, присвячений євроінтеграційній тематиці. Т. 2. 2022. С. 144–150.

Авіаційні правила України. «Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу». 2019. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0141-19#Text.

Алєксєєв С.О., Білоцерковець Д.О. Пояснювальна записка до проєкту Закону України «Про внесення змін до статті 106 Повітряного кодексу України (щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу)». URL: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/GH6LG00A.html

Рябченко О.П., Сопілко І.М. До питання формування концепції захисту прав людини під час воєнного стану. Юридичний науковий електронний журнал. 2023. № 4. С. 414–417.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-19