Правове регулювання протидії викрадання дітей у міжнародному сімейному праві

Автор(и)

  • Т. С. Ківалова доктор юридичних наук, професор кафедри міжнародного та європейського права Національного університету «Одеська юридична академія», Україна
  • О. О. Бондарюк асистент кафедри міжнародного та європейсько права Національного університету «Одеська юридична академія», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.3.36

Ключові слова:

Конвенція про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, повернення дитини, виконання рішення суду, Європейський суд з прав людини

Анотація

Зобов’язання держав, відповідно до Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, здійснити негайне повернення дитини не завжди виконується ефективно з огляду на процесуальні дефекти Конвенції [1], що підтверджується практикою її застосування на міжнародному рівні. На основі аналізу ухвал Європейського суду з прав людини досліджуються деякі процесуальні прогалини Гаазької Конвенції 1980 р. [4] та пропонуються способи їх вирішення. На сьогоднішній день, в умовах війни, вирішення питання щодо викрадення дітей є нагальною необхідністю не лише в Україні, а в багатьох європейських країнах. З кожним роком статистика злочинів по викраданню дітей зростає в усіх країнах світу. Проблематика невиконання рішення іноземних судів країнами становить одну з найбільших проблем сьогодення. Для виконання зобов’язань, що покладаються Конвенцією 1980 року, держави зобов’язані створити компетентні органи та ухвалити відповідне нормам Конвенції законодавство. Актуалізація прав дитини в сучасному світі стає одним із ключових завдань кожної країни. Застосування міжнародних документів, що регулюють процесуальні питання транскордонного викрадення дитини в країнах Європейського Союзу, як приклад для інших країн. Регулювання ситуації, що спровокувала міжнародне викрадення дітей також нормами міжнародного процесуального права як додатковий комплекс заходів, спрямований на найшвидше повернення дитини до її звичайного життя, спрощена та скорочена процедура отримання status quo. У світі склалася виключна думка, що за відсутності злочинів, пов’язаних з викраденням чи торгівлею дітьми, відносини щодо повернення дітей мають регулюватися лише на міжнародному рівні шляхом укладення міжнародних договорів.

Посилання

Конвенція про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей 1980 р. Електронний ресурс. Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/995_188.

Віденська Конвенція про право міжнародних договорів 1969 р. Електронний ресурс. Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/rada/show/995_118.

Всесвітня Декларація про забезпечення виживання, захисту та розвитку дітей, 30 вересня 1990 р. Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_075.

Гаазька Конвенції. Електронний ресурс. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_082#Text.

Декларація прав дитини. Електронний ресурс. Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_384.

Декларація прав дитини. Електронний ресурс. Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_384.

Конвенція про права дитини 1989 р. Електронний ресурс. Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/995_021.

Бортницька Л.В. Перспективи вдосконалення національного законодавства у сфері протидії торгівлі людьми та дітьми, дитячої проституції і порнографії: порівняльно-правовий аналіз законопроектів. Вісник Вищої ради юстиції. – 2011. – № 1 (5). С. 134–148.

Гузь Л.Є. Захист прав та інтересів дітей (правовий аспект). Х.: Фактор, 2011. – 464 c.

Європейська Конвенція про здійснення прав дітей 1996 р. Електронний ресурс. Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/994_135.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-19