Унормування інституту понятих у чинному КПК України

Автор(и)

  • Є. Д. Лук’янчиков доктор юридичних наук, професор, професор кафедри інформаційного, господарського та адміністративного права Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0001-5763-6972
  • Б. Є. Лук’янчиков кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри інформаційного, господарського та адміністративного права Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-4761-5980
  • О. Б. Микитенко здобувач освітнього ступеня магістр Університету економіки, права та інформаційних технологій «КРОК», м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0003-4608-5567

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.3.18

Ключові слова:

кримінальне провадження, слідчі (розшукові) дії, слідчий, поняті, процесуальні гарантії

Анотація

У статті досліджено питання, що стосується процесуального інституту участі понятих у кримінальному провадженні, його зародження, становлення та нормативне регулювання на різних історичних етапах. Зазначається, що з моменту свого зародження цей інститут процесуального права розглядався як гарантія забезпечення прав та інтересів учасників слідчих дій від свавілля органів розслідування. Низка процесуальних норм, у яких містяться відомості про участь понятих у досудовому провадженні дозволяє зробити висновок про наявність інституту понятих у чинному кримінальному процесуальному кодексі.

Проаналізовано думки науковців щодо доцільності збереження інституту понятих у чинному КПК зважаючи на сучасні технічні можливості об’єктивного і повного фіксування перебігу та результатів слідчої дії. Зроблено висновок, що законодавець виважено ставиться до використання традиційного інституту понятих і використання сучасних технічних засобів фіксації слідчих дій. Збереження інституту понятих у чинному КПК України, зазначають автори, потребує подальшого його унормування. Віднесення понятого до учасників кримінального провадження потребує відповідних змін до КПК та присвячення йому самостійної статті серед інших учасників кримінального провадження. Пропонується навести визначення цього учасника процесу у відповідній нормі з зазначенням його процесуального статусу (переліку прав та обов’язків), кола осіб, які не можуть бути залучені як поняті, право учасників слідчої дії заявити відвід понятому.

На підставі аналізу думок науковців висловлюються сумніви щодо можливості понятих створити умови для об’єктивного і тим більше правильного провадження слідчої дії, забезпечити законність її проведення. У більшості випадків понятими є випадкові незаінтересовані у справі особи. Аналізуються пропозиції науковців щодо конкурсного добору органами місцевого самоврядування осіб, які заслуговують на довіру та передання їх списків правоохоронним органам, для залучення понятими. Обґрунтовуються пропозиції для подальшого унормування інституту понятих.

Посилання

Смоков С.М., Кирилюк О.А. Участь понятих у слідчих (розшукових) діях на стадії досудового розслідування. Вісник кримінального судочинства. 2017. № 2. С. 101–106.

Михайленко А.Р. Расследование преступлений: законность и обеспечение прав граждан. Киев: Юрінком Інтер, 1999. 448 с.

Тертишник В.М. Кримінальний-процес України: підручник. 7-ме вид., доповн. і перероб. Київ: Алерта, 2017. 840 с.

Зеленський С. Інститут понятих в світлі сучасних проблем протидії кримінальним правопорушенням на деокупованих територіях. Протидія кримінальним правопорушенням на деокупованих територіях: збірник матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції, (м. Кропивницький, 27 жовтня 2023 року). Кропивницький, 2023. С. 149–151.

Бацько І.М. Процесуальні правила, що регулюють джерела доказів, слід удосконалити. Науковий вісник Української академії внутрішніх справ. 1997. № 1. С. 113–115.

Лайвиньш Ю. Режиссура криминалистической видеосъёмки. Закон и жизнь. 2004. № 7. С. 34–40.

Кріпак А.А. Кримінально-процесуальний інститут понятих, як спосіб забезпечення захисту прав і свобод людини та громадянина у кримінальному провадженні України. Акту- альні проблеми прав людини, яка перебуває в конфлікті зі законом, крізь призму правових реформ: зб. матеріалів V між нар. наук.-практ. конф. (Київ, 24 листоп. 2017 р.). Київ: Ін-т крим.-викон. служби. К.: ФОП Кандиба Т.П., 2017. С. 51–53.

Баулін О.В. Актуальні питання інституту понятих в Україні. Кримінальне судочинство: сучасний стан та перспективи розвитку [Текст]: матеріали Всеукр. наук.- практ. конф. (Київ, 28 трав. 2021 р.) / [редкол.: В.В. Чернєй, С.Д. Гусарєв, С.С. Чернявський та ін.]. Київ: Нац. акад. внутр. справ, 2021. С. 66–69.

Маляренко В.Т., Вернидубов І.В. Про інститут понятих у кримінальному процесі України. Вісник Верховного Суду України. № 3/25/. 2001. С. 22–27.

Аленин Ю.П. Процессуальные особенности производства следственных действий. Одесса, 2002. 264 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-19

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність