Зарубіжний досвід розслідування злочинів, учинених членами молодіжних неформальних груп (об’єднань)

Автор(и)

  • М. О. Ларкін кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінального права та правоохоронної діяльності, Запорізький національний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.3.17

Ключові слова:

зарубіжний, досвід, розслідування, злочин, молодь, неформальна група

Анотація

У статті розглянуті окремі питання зарубіжного досвіду розслідування злочинів, учинених членами молодіжних неформальних груп (об’єднань). Наголошується, що вивчення зарубіжного досвіду розслідування злочинів, учинених членами молодіжних неформальних груп (об’єднань), сприятиме розробці та удосконаленню рекомендацій з розслідування відповідної категорії кримінальних правопорушень в Україні.

Проаналізовані особливості виявлення, розслідування злочинів, учинених членами молодіжних неформальних груп (об’єднань) у Франції, Німеччині, Нідерландах, Канаді та США.

Найчастіше французька молодь може об’єднуватися у неформальні групи у зв’язку зі спільним місцем проживання (вулиця, район, місто), через расову, національну приналежність, політичні погляди, соціальні кризи тощо. Складнощі з розслідуванням злочинної діяльності неформальної молоді у Франції пов’язані з активним використанням соціальних мереж для підготовки та приховування скоєних правопорушень, організованістю банд, збільшенням їх кількості, великим суспільним резонансом.

Усі молодіжні неформальні групи (об’єднання) у Німеччині можна розділити на 3 види: 1) об’єднання молоді, які є мігрантами, біженцями та спільно проводять вільний час, проживають на одній вулиці, в одному районі; 2) неонацистські об’єднання молоді; 3) об’єднання молоді на ґрунті політичних поглядів та протестних настроїв.

Бум молодіжної злочинності у Нідерландах припав на початок 80-х рр. Але виважена попереджувальна робота, починаючи з 1985 р., дала результати. Активна боротьба ведеться з молодіжними неонацистськими групами (об’єднаннями) у мережі Інтернет.

У Канаді нараховується 434 молодіжні банди, які налічують приблизно 7070 членів. Найбільша концентрація молодіжних банд у Британській Колумбії, Саскачевані, Манітобі та Онтаріо.

У 50-х рр.. ХХ ст. американська молодь та зокрема студентство вперше проявили себе як активна політична сила, здатна відстоювати свої позиції нарівні з політичними партіями та «дорослими» громадськими організаціями. Молодь того часу виступала за громадянські свободи – свободу слова, організацій, зборів і т. ін. Але молодіжні неформальні групи у США це не лише субкультурний феномен, а й банди, які на ґрунті пропагування ідей, поглядів, способу життя активно займаються злочинною діяльністю.

Посилання

Молодіжні субкультури або неформали: погляд на проблему /Упорядник: Л.Л. Халецька. Полтава: ПОІППО, 2008. 53 с.

У Франції нарахували дві сотні молодіжних банд. URL: https://incident.obozrevatel.com/ukr/crime/45720-u-frantsii-narahuvali-dvi-sotni-molodizhnih-band.htm.

«Жорстокість та безкарність»: побиття закарпатця у Парижі підняло проблему підліткових банд. URL: https://www.mukachevo.net/ua/news/view/2340410.

10 проти одного. Українського підлітка жорстоко побили в Парижі, Франція обурена. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/news-55797468.

У Франції хочуть заборонити ультраправі рухи. URL: https://zn.ua/ukr/WORLD/u-frantsiji-khochut-zaboroniti-ultrapravi-rukhi.html.

Біженці в Німеччині та рівень злочинності: факти і міфи. URL: https://www.dw.com/uk/a-42017778.

Чому в Німеччині різко зросла дитяча злочинність. URL: https://www.dw.com/uk/comu-v-nimeccini-rizko-zrosla-ditaca-zlocinnist/a-65185828.

Наплив мігрантів і дилема Німеччини. URL: https://www.dw.com/uk/napliv-migrantiv-i-dilema-nimeccini/a-66848042.

У Німеччині неонацисти провокували учасників протесту проти крайніх правих. URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2024/01/23/7178053/.

Банда неонацистів у Німеччині 10 років вбивала мусульман. URL: https://tsn.ua/svit/banda-neonacistiv-u-nimechchini-10-rokiv-vbivala-musulman.html.

Уряд Німеччини розповів про зв’язок місцевих неонацистів і радикалів з України. URL: https://zaxid.net/uryad_nimechchini_rozpoviv_pro_zvyazok_mistsevih_neonatsistiv_i_ radikaliv_z_ukrayini_n1514795.

Усі на барикади! – студентські протести в Німеччині. URL: https://www.radiosvoboda.org/a/1880717.html.

У Німеччині тривають протести проти правих радикалів. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3816361-u-nimeccini-trivaut-protesti-proti-pravih-radikaliv.html.

Дитяча злочинність. Досвід Європи: що загрожує неповнолітнім на прикладі Нідерландів? URL: https://www.radiosvoboda.org/a/28884786.html.

Злочини на ґрунті ненависті: попередження та реагування: Інформаційно-довідковий посібник для громадських організацій у регіоні ОБСЄ. Варшава: БДІПЛ, 2015. 92 с.

У Нідерландах винесли перший вирок за зняття презерватива під час сексу. URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/03/14/7157968.

Youth Gangs. URL: https://cjr.ufv.ca/wp-content/uploads/2015/03/Youth-Gangs.pdf.

У 2020 році рівень злочинності на ґрунті ненависті зріс на 37%. URL: https://ukrnews.ca/u-2020-rotsi-riven-zlochynnosti-na-grunti-nenavysti-zris-na-37/.

Astwood Strategy Corporation. 2002 Canadian Police Survey on Youth Gangs. Ottawa: Public Safety and Emergency Preparedness Canada, 2004.

Wortley, Scot and Julian Tanner. «Social Groups or Criminal Organizations? The Extent and Nature of Youth Gang Activity in Toronto» in From Enforcement and Prevention to Civic Engagement: Research on Community Safety / edited by Bruce Kidd and Jim Phillips. Toronto: Centre of Criminology, University of Toronto, 2004: 59–80.

Richter-White, Holly. Direct and Indirect Impacts of Organized Crime on Youth, as Offenders and Victims. Ottawa: Royal Canadian Mounted Police, Research and Evaluation Branch, Community Contract and Aboriginal Policing Service, 2003; RCMP, 2006.

Youth gangs in Canada: What do we know? URL: https://www.publicsafety.gc.ca/cnt/rsrcs/pblctns/gngs-cnd/index-en.aspx.

Молодіжний рух у США. URL: https://ua.kursoviks.com.ua/molodizhnyj-ruh-scha.

Gang. URL: https://kids.britannica.com/students/article/gang/274489.

Finn-Aage Esbensen, Frank M. Weerman Youth Gangs and Troublesome Youth. Groups in the United States and the Netherlands. European Journal of Criminology. 2005. Volume 2 (1). P. 5–37.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-19

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність