Особливості криміналістичної характеристики злочинів в сфері інтелектуальної власності

Автор(и)

  • П. Ю. Кравчук к.ю.н., доцент, декан юридичного факультету ПВНЗ «Європейський університет», Україна
  • О. В. Шалавінський аспірант ПВНЗ «Європейський університет», Україна https://orcid.org/0009-0002-8393-7212

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.3.15

Ключові слова:

криміналістична характеристика, кримінальне правопорушення, інтелектуальна власність, об’єкти інтелектуальної власності, слідова картина

Анотація

Стаття присвячена особливостям криміналістичної характеристики злочинів в сфері інтелектуальної власності. Зазначено, що Конституція нашої держави гарантує кожному громадянину право на результати своєї інтелектуальної, творчої діяльності; ніхто не може використовувати або поширювати їх без його згоди, за винятками, встановленими законом. Однак, злочинці порушують дане право і вчиняють відповідні кримінальні правопорушення, відповідальність за які передбачена статтями 176, 177, 203-1, 229 Кримінального кодексу України. При цьому формулювання криміналістичної характеристики будь-якого кримінального правопорушення є важливим етапом його доказування, оскільки дозволяє не лише визначити обставини, які необхідно встановити, а й скласти подальший план розслідування та тактику проведення слідчих (розшукових) дій.

Зроблено висновок, що криміналістична характеристика кримінальних правопорушень у сфері інтелектуальної власності включає: спосіб вчинення злочину, предмет злочинного посягання, особу злочинця та типові сліди злочину.

Вибір злочинцем предмету злочинного посягання зумовлюється, перш за все, рівнем його освіти, наявністю певних професійних навичок і пізнань, необхідних для здійснення задуму, технічною стороною питання. Все це особливо справедливо для злочинів, пов’язаних з порушенням авторських прав в області розповсюдження аудио- і відео-продукції та комп’ютерної інформації. Оскільки людина, що не має певних спеціальних навичок і освіти, не в змозі розробити план злочину і реалізувати його. Крім того, спочатку злочинець повинен мати доступ до предмету злочинного посягання, а, отже, знати технічні особливості його носія і організацію роботи відповідних підприємств, корпорацій, компаній, фірм і тому подібне, у веденні яких знаходиться певний бажаний твір. Встановлено, що для типових слідів даних злочинів характерні певні особливості у процесі слідоутворення, а саме: здебільшого їх вчинення маскується під звичайні господарські операції; знаряддя для їх вчинення істотно відрізняються від тих, що використовуються для вчинення інших правопорушень; сліди зазвичай залишаються в різноманітних бухгалтерських, управлінських або технологічних документах; самі предмети кримінального правопорушення можуть бути використані в рамках легітимних господарських операцій.

Посилання

Конституція України: Закон України від 28.06.1996 № 254к/96-ВР // База даних «Законодавство України» / ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text (дата звернення 15.01.2024).

Шаповал К.А. Визначення поняття та структури криміналістичної характеристики вбивств, учинених у зв’язку з домашнім насильством. Право і Безпека. 2020. № 1. С. 118-122.

Мальцев О.В., Саінчин О.С., Сотула О.С. Теоретичні основи розслідування умисних вбивств: кримінально-правові, криміналістичні та психологічні аспекти. Психологічний портрет серійного вбивці: монографія. Ottawa: Accent Graphics Communications & Publishing, 2019. 754 с.

Поджаренко К.Є., Світлак І.І., Скірський І.В. Криміналістичне забезпечення розкриття і розслідування злочинних порушень прав інтелектуальної власності: Монографія. Тернопіль: Крок, 2016. 184 с.

Горбаньов І.М. Особливості методики розслідування кримінальних правопорушень у сфері інтелектуальної власності: навчальний посібник з інтерактивними елементами. Одеса: ОДУВС, 2016. 218 с.

Гула Л., Олеярник У. Злочини у сфері інтелектуальної власності та засоби їх виявлення. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Юридичні науки. 2018. № 906 (20). С. 143-148.

Світлак І.І., Скірський І.В. Криміналістична характеристика злочинних посягань на право інтелектуальної власності. Правничий вісник Університету «КРОК». 2017. Вип. 28. С. 144-151.

Цивільний кодекс України: Закон України від 16.01.2003 № 435-ІV // База даних «Законодавство України» / ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n2243 (дата звернення 15.01.2024).

Негодченко О.В., Хрідочкіна А.А. Соціально-демографічна характеристика осіб, які вчиняють злочини проти інтелектуальної власності. Вісник Академії митної служби України. Серія: Право. 2014. № 2. С. 150-155.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-19

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність