Застосування методів криміналістичного аналізу у сфері розслідування вербування людей для сексуального рабства за кордоном

Автор(и)

  • І. С. Ємельянова здобувач вищої освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Україна
  • П. П. Петренко здобувач вищої освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Україна
  • А. О. Кисельов кандидат юридичних наук, доцент доцент кафедри оперативно-розшукової діяльності факультету підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.3.10

Ключові слова:

методи кримінального аналізу, сексуальне рабство, торгівля людьми, розслідування, експлуатація, латентність

Анотація

Стаття присвячена аналізу проблеми торгівлі людьми, з акцентом на сексуальну експлуатацію як одну з основних форм цього злочину. Автор розглядає дану проблематику з різних аспектів, зокрема через призму статистичних даних, законодавчих норм та методів розслідування. Особлива увага приділяється ситуації в Україні, де торгівля людьми, загострена повномасштабною війною з Росією, залишається вкрай актуальною та складною проблемою. До конфлікту, Україна займала 49-е місце серед 167 країн за рейтингом поширеності сучасного рабства. Однак внаслідок подій останніх років, розміри та поширеність цього злочину значно зросли. Використовуючи статистичні дані Національної поліції України, вказується на високу латентність цього злочину та значну частку сексуальної експлуатації серед випадків торгівлі людьми. У контексті правового регулювання, автор аналізує міжнародні та національні нормативні акти, які забороняють рабство та експлуатацію людини. Зокрема, звертається до статті 4 Загальної декларації прав людини та відповідних статей Кримінального кодексу України. Описується, як торгівля людьми здійснюється як на національному, так і на транснаціональному рівні, з акцентом на складнощі виявлення та розслідування таких злочинів через їх прихований характер. Зазначається, що розслідування таких злочинів вимагає використання двох методів слідства: інформації від свідків та потерпілих, що може бути менш ефективною, та даних оперативно-розшукової діяльності, що надає максимальну ефективність. Для розслідування правопорушень, пов’язаних із сексуальною експлуатацією за кордоном, використовуються методи кримінального аналізу, зокрема аналіз зв’язків, подій, відомчих та відкритих джерел інформації. Автор акцентує на важливості використання інноваційних технологій, зокрема штучного інтелекту та мультимодальних моделей на основі машинного навчання, для ефективнішого виявлення та протидії злочину торгівлі людьми. Підкреслюється, що такі технології можуть доповнити традиційні методи розслідування, надаючи можливість краще аналізувати зібрану інформацію та виявляти потенційні жертви та злочинців. Автор статті закликає до уваги та вирішення проблеми торгівлі людьми в Україні та підкреслює необхідність дотримання міжнародних та внутрішніх нормативів для боротьби з цим кримінальним правопорушенням.

Посилання

Торгівля людьми – одне із найганебніших явищ сучасного світу. URL: https://myrne-gromada.gov.ua/news/1633937217/.

Нєбітов А.А. Актуальні проблеми протидії оперативними підрозділами Національної поліції торгівлі людьми, вчиненої з метою сексуальної експлуатації. Використання досягнень сучасної науки й техніки в розкритті злочинів: матеріали міжвідом. наук.-практ. круглого столу (Київ, 25 лютого 2021 р.). Київ: НАВС, 2021. С. 26–28.

Загальна декларація прав людини: Декларація ООН від 10.12.1948. Електронний ресурс: Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_015.

Орлеан А.М., Пустова О.В. Протидія торгівлі людьми, вчиненої з метою експлуатації праці. Науково-практичний посібник. – К.: Фенікс, 2013. – 152 с.

Мельнікова О.О. Криміналістична характеристика торгівлі людьми під час виявлення та розслідування цих злочинів. 2020.

Семенишин М.О. Кримінологічна характеристика торгівлі людьми в Україні. 2019.

Горбасенко П.В. Загальні положення методики розслідування торгівлі людьми: автореф. дис. канд. юрид. наук: спец. 12.00.09. Дніпропетр. держ. ун-т внутр. Справ, Київ, 2013. 22 с.

Кисельов А.О. Особливості здійснення кримінального аналізу на прикладі складання аналітичного звіту (за матеріалами УКА ГУНП в Дніпропетровській області). Бюлетень з обміну досвідом роботи № 228/2021. РВВ ДНДІ. К., 2021, с. 63–67.

Кисельов А.О. Тактика спілкування поліцейського з особами. The Top Actual Researches in Modern Science: Proceedings of the IInd International Scientific and Practical Conference (Ajman, July 28-29, 2016, UAE). International Scientific and Practical Conference «World Science». № 8 (12). July 2016. Р. 25–28.

Kyselov A.O. Combating illegal amber mining: peculiarities of conflict resolution. Naukovyi Visnyk Natsionalnoho Hirnychoho Universytetu, № 2. Dnipro: 2019. Pp. 146–152.

Кисельов А.О. Особливості документування підрозділами кримінальної поліції злочинних дій, пов’язаних із незаконним заволодінням транспортним засобом. Оперативно-розшукова діяльність Національної поліції: проблеми теорії та практики: матеріали Всеукраїнської наук.-практ. конф. 19 жовт. 2018 р. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2018.

Ковалевський І., Кисельов А. Сучасні можливості використання в кримінальному аналізі deep multimodal models у межах протидії торгівлі людьми. Актуальні питання досудового розслідування: збірник матеріалів. круглого столу (в авторській редакції), м. Кривий Ріг, 28 квітня 2023 року. Кривий Ріг: КННІ ДонДУВС, 2023. С. 85-86.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-19

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність