Моніторинг проблемних питань судового провадження щодо кримінальних проступків в Україні

Автор(и)

  • О. І. Євтушенко аспірант кафедри кримінального права та процесу Державного податкового університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-4524-3773

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.3.9

Ключові слова:

кримінальне провадження, кримінальний проступок, судове провадження, спрощене провадження, диференціація, проблемні питання, узагальнення

Анотація

Кожна сфера правового регулювання з динамічним рухом об’єктивно має ті чи інші проблеми, зумовлені розвитком суспільних відносин, оцінка яких дозволяє виробити шляхи їх усунення та практику однакового правозастосування. З огляду на новелізацію кримінального провадження щодо кримінальних проступків та відсутність єдності правозастосовної практики в силу неоднозначності кримінального процесуального правового урегулювання, дослідницький інтерес представляють проблемні питання судового провадження щодо цього різновиду кримінальних правопорушень. У зв’язку з цим, у статті висвітлені результати проведеного моніторингу таких проблем і висловлено авторське бачення щодо їх вирішення. Акцентовано увагу на трьох різновидах проблемних питань: теоретико-методологічного, практичного та нормотворчого характеру. Для узагальнення проблемних питань проаналізовані: сучасні наукові доробки щодо кримінальних проступків в цілому, та судового провадження щодо них, зокрема, презентовані після набуття чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (з 01 липня 2020 р.); практика Верховного Суду щодо кримінальних проступків та законотворчі пропозиції у цій сфері. Проведений моніторинг дозволив автору узагальнити виявлені проблемні питання судового провадження щодо кримінальних проступків та висловити авторське бачення щодо їх вирішення. При цьому, зауважено, що категоричного розмежування між деякими теоретико-методологічними і нормотворчими питаннями об’єктивно не існує, зважаючи на їх взаємозумовленість і різновекторне значення як для теорії, так і практики правозастосування. Автором констатовано відсутність динамічного розвитку судового провадження щодо кримінальних проступків як у теоретико-методологічному (дослідницькому), так і законотворчому векторах і вказано на потребу формування комплексного бачення його удосконалення: від теорії до практики.

Посилання

Оборонова І.В. Диференціація кримінального провадження в суді першої інстанції: дис. … докт. філософ. Хмельницький, 2023. 250 с. URL: https://univer.km.ua/sites/.

Хавронюк М.І. Кримінальні проступки: науково-практичний коментар статей Кримінального кодексу України. Київ, 2020. 266 с. URL: https://dakor.kiev.ua/wp-content/uploads/prostupky.pdf.

Хавронюк М. Проступок, його сутність і порядок досудового розслідування та судового розгляду: новітні середньоазійські підходи у порівнянні із вже відомими. Право України. 2020. № 2. URL: https://newcriminalcode.org.ua/upload/media/2020/07/27/havronyuk-m-i-prostupok-jogo-sutnist.pdf.

Дрозд В.Г. Досудове розслідування кримінальних проступків. Монографія. Київ, 2023.

с. URL: https://dspace.oduvs.edu.ua/server/api/core/bitstreams/ca43f8aa-08ef-42ae-bff8-3b30ac16002c/content.

Гловюк І. Судове провадження щодо кримінальних проступків у суді першої інстанції: теорія і практика. Право України. 2021. № 3. С. 61–72.

Гловюк І. Судове провадження щодо кримінальних проступків: чи справдяться очікування? URL: https://unba.org.ua/.

Великодний Д.В. Спрощене провадження в суді першої інстанції за законодавством окремих країн східної Європи. LEX PORTUS. № 6 (8). 2017. С. 15–26.

Лепей О.В. Спрощений судовий розгляд у кримінальному провадженні. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. 2018. № 36. Том 2. С. 153–156. URL: https://vestnik-pravo.mgu.od.ua/archive/juspradenc36/part_2/37.pdf.

Оцінка впровадженості кримінальних проступків в Україні. Проєкт Ради Європи «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України». Київ, 2021. 58 с. URL: https://rm.coe.int/ukr-criminal-misdem-research-final-main-body/1680a1e989.

Шинкарчук А.Я. Деякі міркування щодо ефективності спрощеного порядку провадження щодо кримінальних проступків, пов’язаних з домашнім насильством, в суді першої інстанції. Актуальні проблеми правового забезпечення протидії злочинності. Харків, 2020. С. 54–57. URL: https://library.pp-ss.pro/index.php/ndippsn_20200514/article/view/shynkarchuk/pdf.

Особливості провадження щодо кримінальних проступків. Верховний Суд. URL: https://supreme.court.gov.ua/userfiles/supreme/2022_10_04_Fomin.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-19

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність