Класифікація суб’єктів доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції

Автор(и)

  • С. О. Данькова аспірантка кафедри кримінального права та процесу Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Україна https://orcid.org/0000-0002-9976-8479

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.3.7

Ключові слова:

доказування, суб’єкти доказування, судове провадження, суд першої інстанції, обов’язок доказування

Анотація

У статті автор наголошує на відносній самостійності кримінального процесуального доказування в судовому провадженні, його специфічній структурі, колі суб’єктів, які здійснюють таку діяльність. Констатовано, що на доктринальному рівні існує чимало підходів до тлумачення поняття «суб’єкти доказування» та їх класифікації, що зумовлено відсутністю чітких вказівок у нормах законодавства. Наголошено, що поняття «учасники судового провадження» і «суб’єкти доказування в кримінальному провадженні в суді першої інстанції» лише частково перетинаються за обсягом і повністю не вичерпують одне одного. Враховуючи авторський підхід до розуміння кримінального процесуального доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції, під його суб’єктами запропоновано розуміти державні органи і особи, які мають в судовому провадженні певний матеріальний або процесуальний інтерес та здійснюють пізнавально-практичні і логічно-розумові дії щодо формування, дослідження та оцінки доказів, а також їх подальшого використання з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, відстоювання правових позицій учасників судового провадження та прийняття законних, обґрунтованих та вмотивованих судових рішень. З урахуванням ролі суб’єктів, покладеного на них обов’язку і функції у доказуванні виокремлено три групи суб’єктів доказування в судовому провадженні у першій інстанції: 1) суб’єкт, який здійснює правосуддя і на якого покладено обов’язок правильного вирішення кримінального провадження, прийняття законного, обґрунтованого та вмотивованого судового рішення (суд); 2) суб’єкти, на яких законом покладено обов’язок доказування обставин кримінального провадження (прокурор, потерпілий – приватний обвинувач); 3) суб’єкти, яким законом надано право брати участь у процесі доказування (обвинувачений, захисник, законний представник, потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач, їх представники, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт).

Посилання

Шумило М.Є. Досудові і судові докази у КПК України. Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ. 2013. № 1. С. 82–86.

Данькова С.О. Структура кримінального процесуального доказування в судовому провадженні у першій інстанції. Аналітично-порівняльне правознавство. 2023. № 6. С. 628– 632.

Кримінальний процесуальний кодекс України від 13 квітня 2012 року. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

Крушинський С.А. Поняття та класифікація суб’єктів подання доказів у кримінальних справах. Університетські наукові записки. 2012. № 1 (41). С. 586–592.

Докази та доказування у кримінальному провадженні: навч. Посібник / Р.І. Благута, Ю.В. Гуцуляк, О.М. Дуфенюк та ін. Львів: ЛьвДУВС, 2018. 272 с.

Тертышник В.М., Слинько С.В. Теория доказательств: учебное издание. Харьков: Арсис, 1998. 256 с.

Грошевий Ю.М., Стахівський С.М. Докази і доказування у кримінальному процесі: науково-практичний посібник. 2-е вид., стереотипне К.: КНТ, Видавець Фурса С.Я., 2007. 272 с.

Нор В.Т. Проблеми теорії і практики судових доказів. Львів: Вища школа, 1978. 110 с.

Ляш А.О., Стахівський С.М. Докази і доказування у кримінальному судочинстві: навч. посіб, За наук. ред. Ю.М. Грошевого. К.: Університет «Україна», 2006. 185 с.

Теорія судових доказів в питаннях та відповідях: навч. посіб. / Л.Д. Удалова, Д.П. Письменний, Ю.І. Азаров та ін. К.: Центр учбової літератури, 2015. 104 с.

Савонюк Р.Ю. Доказування в досудовому слідстві: навч. посібник. За ред. О.М. Бандурки. Сімферополь: Доля, 2003. 184 с.

Вапнярчук В. Суб’єкти кримінального процесуального доказування. Вісник Національної академії правових наук України. 2014. № 1. С. 160–168.

Доказування у кримінальному провадженні: курс лекцій / О.О. Бондаренко, Г.І. Глобенко, В.В. Романюк та ін.; за заг. ред. О.О Юхна. Харків: ХНУВС, 2018. 156 с.

Крушинський С.А. Подання доказів у кримінальному судочинстві України: монографія. Хмельницький: ХУУП, 2017. 247 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-19

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність