Злочинність військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань України в умовах агресії росії проти України. Кримінологічний аспект

Автор(и)

  • Є. М. Пащенко доктор філософії (PhD), старший викладач кафедри військового права, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-7178-0601

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.2.50

Ключові слова:

кримінологія, військова дисципліна, військова злочинність, воєнний стан в Україні

Анотація

Стаття є дослідженням зростання злочинності серед військовослужбовців у військовому середовищі під час війни в Україні. Збільшення випадків порушення військової дисципліни та недодержання законів пов’язане зі збільшенням мобілізаційних ресурсів та психологічними навантаженнями на військовослужбовців. Авторами проаналізовано статистику військових кримінальних правопорушень під час воєнного стану та вказано на загрози, які це явище несе для національної безпеки та довіри до військової служби. Стаття наголошує, що воєнний стан є ключовою детермінантою злочинності у військовому середовищі і ставить під сумнів певні аспекти кримінологічної ситуації в Україні.

Також у статті розглянуто різноманітні причини злочинної поведінки військовослужбовців на мікрорівні. До них входять психологічні труднощі, виснажливі фізичні навантаження, сімейне виховання, невдоволення професійною реалізацією, проблеми з законом та культурні чинники. Індивідуальні фактори також впливають на злочинну поведінку, включаючи фінансові труднощі, психічні відхилення, вживання алкоголю та наркотиків, ігнорування правових норм і недостачу психологічної підтримки. Стаття також наводить статистику кримінальних правопорушень серед військовослужбовців та виділяє зростання злочинності під час війни.

У статті досліджено відмінності між військовими та цивільними кримінальними правопорушеннями, вказуючи на посилену відповідальність військовослужбовців за подібні дії порівняно із цивільними громадянами. Військовослужбовці, які порушують військову дисципліну, можуть бути піддані як дисциплінарній, так і кримінальній відповідальності, включаючи покарання, які можуть бути довічним позбавленням волі, обмеженням волі та іншими. Стаття наголошує, що воєнний стан може призводити до збільшення злочинності серед військовослужбовців через фактори, такі як стрес, психологічний тиск, обмеження доступу до розваг та соціальних послуг під час воєнного стану. Автори дійшли до висновку, що важливо надавати підтримку та програми для зменшення цих ризиків та відновлення військових після повернення з зони бойових дій. Авторами підкреслено необхідність вдосконалення військової служби та підвищення її престижу, щоб забезпечити високий професіоналізм військового персоналу та відповідати сучасним викликам зовнішньої політики України.

Посилання

Дмитренко Н.А. Детермінанти злочинності у Збройних Силах України. 2022. URL: https://web.archive.org/web/20220618113705id_/http://lawbulletin.oduvs.od.ua/archive/2021/23/26.pdf (дата звернення 15.10.2023).

Казначеєва Д.В. Сучасні тенденції військової злочинності в Україні. Злочинність і протидія їй в умовах війни: глобальний, регіональний та національний виміри: зб. доп. наук.-практ. конф. Харків: ХНУВС, 2023. С. 101–105.

Карпенко М., Фесенко О., Шнипко О. До питання щодо суб’єктів військових кримінальних правопорушень. Scientific notes of Lviv University of Business and Law, 33, 2022. С. 247–254.

Колодяжний М. Війна і злочинність в Україні: точки соціально-правового дотику. In Omul, criminologia, ştiinţa. 2023. pp. 402–405.

Кримінальний кодекс України: Закон України від 05 квітня 2001 р. № 2341-III (зі змінами та доповненнями): Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341–14#Text (дата звернення 15.10.2023).

Орлов Ю.В. Тенденції у змінах криміногенної обстановки в Україні в умовах війни: від ординарної злочинності до кримінального радикалізму. Вісник Кримінологічної асоціації України, 28 (1), 2023. С. 108–123.

Посашева Д., Предместніков О. Аналіз законодавства щодо військових кримінальних правопорушень в Україні. Grail of Science, (27), 2023. С. 152–157.

Про зареєстровані кримінальні правопорушення та результати їх досудового розслідування. URL: https://gp.gov.ua/ua/posts/pro-zareyestrovani-kriminalni-pravoporushennya-ta-rezultati-yih-dosudovogo-rozsliduvannya–2 (дата звернення 15.10.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право