Міжнародна практика запобігання незаконному обігу наркотичних засобів

Автор(и)

  • В. Я. Конопельський доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри кримінального права та кримінології Одеського державного університету внутрішніх справ, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4068-3902

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.2.44

Ключові слова:

наркотичні речовини, міжнародна протидія наркозлочинності, міжнародний досвід, нелегальний обіг наркотиків, злочинні організації, злочинні групи

Анотація

У науковій статті розглядаються питання щодо міжнародної практики запобігання незаконному обігу наркотичних засобів. Вивчаючи дану тематику,з’ясували, що нині значна кількість організованих злочинних груп з незаконного обігу наркотичних засобів є міжнародними. Сировина для виготовлення наркотиків може вирощуватися в одній країні, перероблятися в другій, перевозитися транзитом через третю, а осідати вже в четвертій. Навіть учасники таких злочинних груп чи організацій можуть мати різне походження та громадянство, а також спілкуватися різними мовами. А тому розслідування таких злочинів значно ускладнюється. Встановили, що при тісній та злагодженій взаємодії відповідних правоохоронних органів різних держав найбільш доцільно затримати всю злочинну групу чи організацію, а не лише її маленьку частину, що саме по собі не змогло би зупинити її злочинну діяльність, а отже і захистити населення від негативного впливу наркотичних засобів. Вияснили, що необхідно уважно стежити за станом незаконного обігу наркотичних засобів у державах, що розташовані по сусідству, так як від цього може залежати розповсюдження наркотичних речовин та прекурсорів в Україні, та вживати відповідні заходи з протидії таким злочинам. Також доєднуємося до думки Організації Об’єднаних Націй, яка була оприлюднена у Всесвітньому Звіті про наркотики 2023 року про те, що корупція та незаконний обіг наркотиків є близькими, взаємно підсилюючими та взаємодоповнюючими злочинами. Встановили, що міжнародний досвід необхідно адаптувати до особливостей окремо взятої країни. Окреслили зовнішні чинники, які впливають на ринок наркотиків в Україні (війна, внутрішньо-переміщені особи, стан боротьби з незаконним обігом наркотиків у сусідніх країнах, взаємодія з іноземними правоохоронними органами щодо запобігання незаконного обігу наркотиків). Вивчили та висвітлили статистику, представлену у Всесвітньому Звіті про наркотики 2023 року Організації Об’єднаних Націй. Виділили особливо вразливі групи осіб для наркотичної залежності.

Посилання

Соловей В.В, Міжнародна практика та зарубіжний досвід запобігання кримінальним правопорушенням, що вчиняються організованими групами та злочинними організаціями у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету, Випуск 78: частина 2. 2023 С. 228–233.

Сорока С.О. Контрабанда наркотичних засобів: проблеми протидії: монографія. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2012. 228 с

Бангкокська декларація «Взаємодія і заходи у відповідь: стратегічні союзи в сфері попередження злочинності і кримінального правосуддя»: Прийнята на Одинадцятому Конгресі ООН з попередження злочинності і кримінального правосуддя. URL: http://www.un.org/ru/documents/decl_conv/declarations/bangkok_declaration.shtml.

Лужецька Н.А. Механізми реалізації державної політики щодо запобігання та протидії наркоманії: автореф. дис. канд. наук з держ. упр.: 25.00.02 «Механізми державного управління». Одеса, 2018. 20 с

Конгреси ООН по запобіганню злочинності: зб. матеріалів: в 3 кн. Кн. 1 / за ред. В.В. Голини. Київ: «Право України»; Харків: Право, 2013. 188 с.

World Drug Report 2023 URL: https://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/world-drug-report-2023.html.

Верченко Л.С. Система та компетенція правоохоронних органівСША, які протидіють організованій злочинності. Право і суспільство. 2009. № 5. С. 141‒147.

UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime). URL: http://www.unodc.org/.

The National Criminal Intelligence Sharing Plan. Department of Justice. 2023. 54 с. URL: https://it.ojp.gov/documents/ncisp/National_Criminal_Intelligence_Sharing_Plan.pdf.

Кривонос М.В., Бондар В.С. Теорія та практика використання спеціальних знань в розслідуванні злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів: монографія. Сєвєродонецьк: РВВ ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка, 2017. 412 с.

Зимовець В.В., Смирнова І.В., Чувирін Д.Е. Запобігання віртуальному наркобізнесу в Internet: перспективи для України. Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика). 2007. Вип. 16. С. 59‒69.

Волощук А.М. Державно-правова політика в сфері протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів: зарубіжний досвід. Митна справа. 2011. № 1. С. 8–17.

Чубенко І. Зарубіжний досвід боротьби з корупцією в органах виконавчої влади. Вісник державної служби України. 2003. № 1. С. 81‒87.

Орловська Н.А., Степанова Ю.П. Актуальні питання запобігання наркообігу: європейський досвід. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 6. С. 348–351.

Комплексний підхід до захисту суспільства від незаконного наркообігу : монографія / [Т.В. Корнякова, О.Л. Соколенко, В.С. Гошовький та ін.]; за заг. ред. Т.В. Корнякової. Дніпро: Ліра, 2019. 532 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право