Міжнародне регулювання обороту віртуальних активів: основні положення та принципи

Автор(и)

  • С. В. Цукан аспірант кафедри фундаментальної юриспруденції та конституційного права Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.2.35

Ключові слова:

віртуальні активи, криптоактиви, цифрові активи, принципи, регулювання, механізм правового регулювання, міжнародне регулювання, оподаткування

Анотація

Динамічний розвиток віртуальних активів і впровадження їх у повсякденне життя людини та економіку вимагають від світової спільноти побудови симетричного міжнародно-правового регулювання. Наразі у світі все ще немає єдиного підходу до регулювання цього фінансового феномену. Проте, більшість країн та міжнародних інституцій не залишають його поза увагою та намагаються створювати відповідне правове поле для регулювання усіх можливих видів зазначених активів.

У статті проаналізовано правове регулювання відносин у сфері обігу віртуальних активів у деяких країнах світу та визначено найбільш сприятливі норми для можливої їх імплементації в українське законодавство.

Виокремлено досвід регулювання віртуальних активів у Сполучених Штатах Америки, зокрема, визначено, що на федеральному рівні країни цифрові активи розглядаються як майно. Загальні принципи оподаткування, які застосовуються до операцій із майном, застосовуються і до операцій із віртуальними активами. Досліджено, що система регулювання віртуальних активів у США знаходиться у процесі розвитку, однак фундаментальні принципи вже сформовані.

Проаналізовано правове поле регулювання віртуальних активів у Великій Британії. Проголошені наміри уряду у 2017 році зробити Сполучене Королівство найкращим місцем у світі для розвитку цифрового бізнесу втілюються в реальність, підтвердженням цього є високий рівень регулювання сфери обігу віртуальних активів.

Виокремлено досвід Німеччини, де віртуальні активи не розцінюються як платіжний засіб, валюта чи іноземна валюта. Регулятори класифікують їх як фінансовий інструмент чи актив, підпорядковуючи правилам та законам, пов’язаним із цінними паперами та інвестиціями. Законодавство країни містить як детальну регламентацію діяльності надавачів послуг, користувачів та інвесторів, так і систему пільг та винятків при оподаткуванні.

Проаналізовано нормативно-правове регулювання віртуальних активів у Сінгапурі, що є однією з найлояльніших до віртуальних активів азіатських країн.

Сформульовано висновок, про те, що розробляючи механізм правового регулювання віртуальних активів та блокчейн-технологій в Україні, необхідно враховувати міжнародний досвід країн, де вже існують відповідні нормативні акти і є досвід правозастосування.

Посилання

Гапоненко Г.І., Василенко В.Ю. Перспективи використання технології блокчейну в туристичній галузі. Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна, серія: «Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм». 2019. № 10. С. 193-199. DOI: 10.26565/2310-9513-2019-10-20.

Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA). URL: https://www.esma.europa.eu/esmas-activities/digital-finance-and-innovation/markets-crypto-assets-regulation-mica.

Blockchain & Cryptocurrency Laws and Regulations 2024 (USA). URL: https://www.pwc.com/gx/en/new-ventures/cryptocurrency-assets/pwc-global-crypto-regulation-report-2023.pdf.

Огляд законодавства щодо регулювання віртуальних активів у сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. – К., 2022.– 587 с.

Правове регулювання криптовалюти та цифрового активу в країнах Європи. URL: https://www.bitbon.space/ua/knowledge-base/digital-assets/legal-regulation-of-cryptocurrencies-and-digital-assets-in-european-countries/.

За новими правилами. Як криптокомпанії підготувалися до нового режиму. URL: https://forklog.com.ua/news/za-novymy-pravylamy-yak-kryptokompaniyi-pidgotuvalysya-do-novogo-rezhymu.

Крамаренко Я. Особливості регулювання криптовалют у Німеччині. URL: https://gncrypto.news/ua/news/crypto-regulations-in-germany-key-features/.

Крамаренко Я. Особливості регулювання криптовалют у Сингапурі. URL: https://gncrypto.news/ua/news/crypto-regulations-in-singapore/.

Про віртуальні активи: Закон України від 17.02.2022 № 2074IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2074-20#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право