Комунікаційна діяльність як один із напрямків адміністративно-правового забезпечення інституційної спроможності місцевих судів

Автор(и)

  • А. Ю. Ремезок суддя Олександрійського місьрайонного суду Кіровоградської області, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6636-809X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.2.31

Ключові слова:

місцеві суди, адміністративно-правове забезпечення, інституційна спроможність, інституційна спроможність місцевих судів, комунікаційна діяльність місцевих судів

Анотація

У статті висвітлено теоретичні і прикладні аспекти здійснення комунікації в місцевих судах як одного із важливих напрямків адміністративно-правового забезпечення їх інституційної спроможності. Наголошено на актуальності вказаної проблематики та недостатньому рівні її дослідження в межах науки адміністративного права. Комунікаційну діяльність суду визначено як налагоджений процес обміну інформацією, покликаний на досягнення взаєморозуміння, згоди між сторонами і зміни у свідомості та/або поведінки отримувача інформації, що проявляється у підвищенні обізнаності, рівня довіри, формуванні певного іміджу в очах аудиторії, вчиненні певних дій або утриманні від них із боку отримувача інформації. Акцентовано увагу на необхідності вироблення стратегії комунікаційної діяльності місцевих судів. Стратегічну комунікацію визначено як системну комунікацію, орієнтовану на встановлення довгострокових взаємозв’язків між судами та їх зовнішніми і внутрішніми аудиторіями, які допомагають досягати визначених цілей. Проаналізовано кращі практики комунікаційної діяльності судів на наголошено на важливості їх поширення. Зазначено, що комунікація суду перш за все має бути спрямована на підвищення рівня довіри громадян до суду. Наголошено на тому, що кращі практики комунікаційної діяльності місцевих судів не лише потребують поширення, а й дослідження з погляду науки адміністративного права, що сприятиме виробленню вагомого наукового підгрунтя вказаного напрямку діяльності.

Відзначено, що комунікаційна діяльність суду є важливим напрямком судового адміністрування та адміністративно-правового забезпечення інституційної спроможності як місцевих судів, так і судової системи загалом. Сформульовано висновок про те, що вітчизняні суди всіх рівнів проводять значну роботу як щодо ефективної комунікації, так і вироблення комунікаційної стратегії. Вказано на такі перспективні напрямки розвитку комунікаційної діяльності суду як розроблення сучасних платформ комунікації суду і громадськості, розвиток комунікації в середовищі судової гілки влади тощо.

Посилання

Овсяннікова О. Транспарентність судової влади: поняття та зміст Вісник академії правових наук України. 2004. № 4 (55). С. 228–237.

Євтушенко О.І. Висвітлення діяльності судової влади у засобах масової інформації. Актуальні питання цивільного та господарського права. 2007. № 2-3. URL: http://www.yurpayintel.com.ua/2007/2-3/article03.

Вон Д., Петрова Н., Філіпенко Д., Мухін Ю., Солдатенко І., Земляной В. Зв’язки із громадськістю в судах : навчально-практичний посібник для суддів і працівників апарату судів. К.: ТОВ «Друкарня «Бізнесполіграф», 2015. 232 с.

Голосніченко І. Управління в судах: український і зарубіжний досвід (на матеріалах Українсько-канадського проекту співпраці). Право України. 2010. № 9. С. 221–226.

Інноваційні методи адміністрування в українських судах. Практичний досвід. К., 2010. 284 с.

Обличчям до людей. Інноваційний проект Івано-Франківського міського суду. Інноваційні методи адміністрування в українських судах. Практичний досвід. К., 2010. С. 122–124.

Концепція інформаційно-комунікаційної стратегії Ради суддів України. URL: https://court.gov.ua/userfiles/dodat72.pdf.

Зміцнення довіри до судової влади через покращення комунікації. Рада суддів України. Рішення від 12.03.2015 № 14. URL: https://rsu.court.gov.ua/rsu/rishennya/qqqdwd.

Придніпровський районний суд м. Черкаси. URL: https://pp.ck.court.gov.ua/sud2314/prescentr/pressslujba/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право