Історія розвитку інституту судового адміністративно-правового захисту прав людини

Автор(и)

  • П. М. Лепісевич кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри загально-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.2.25

Ключові слова:

держава, адміністративна юстиція, права і свободи, законні інтереси, принципи

Анотація

У статті розглянуто історію розвитку інституту судового адміністративно-правового захисту прав людини. Об’єктом дослідження обрано соціально-економічні, політико-правові, ідеологічні відносини, що сформувалися в України в період з початку XVIII до середини XX ст. і які мали визначальний вплив на розвиток ідей про судовий захист прав людини. Предметом дослідження визначено політико-правові погляди на судовий захист прав людини. Методологічною основою є принципи історизму, науковості та об’єктивності. Найбільш інтенсивно використовувалися проблемний та компаративний методи дослідження. Розробка теми та інтерпретація матеріалу, що вивчається, проводилися з урахуванням особливостей аналізованого періоду. При вирішенні поставлених завдань дотримувався комплексного підходу до аналізу правових явищ. Хронологічні межі дослідження визначаються тим, що формувалося на межі XVIIІ до середини XХ ст. політико-правова думка в Україні щодо захисту прав людини, у межах адміністративного судочинства зокрема зазнала суттєвої еволюції. Політико-правова думка про здійснення захисту прав людини від свавілля представників державної влади лягла в основу реформування судової системи і в процесі цієї трансформації у судовій системі з’явилася нова ланка – адміністративний суд. Вказано, що теоретична, практична і дидактична значимість проблеми обумовлена фундаментальними змінами у житті українського суспільства у контексті інтеграції до Європейського Союзу, у якому найвищою цінністю визнається людина, з її статусом, правами та обов’язками. Зазначено, що побудова гармонійної системи прав і обов’язків людини, і, головне, закріплення механізму їх реального здійснення перебувають у прямій залежності від комплексного дослідження закономірностей формування, становлення та функціонування прав і обов’язків, починаючи з моменту їх зародження і до теперішнього часу, що дозволить виявити особливості їх подальшого розвитку, визначити місце прав та обов’язків у системі юридичних цінностей, а також виявити передумови існуючих проблем при їх реалізації та запропонувати шляхи їх подолання.

Посилання

Решота В.В. Передумови формування адміністративного судочинства в Україні. Юридичний науковий електронний журнал. 2015. № 3. С. 124–127.

Ковалів М.В., Єсімов С.С. Адміністративне судочинство як форма здійснення судової влади. Наукові записки Львівського університету бізнесу та права. 2017. № 18. С. 31–35.

Ковалів М.В., Єсімов С.С. Правова природа суду першої інстанції, що здійснює правосуддя в адміністративному судочинстві. Наукові записки Львівського університету бізнесу і права. 2020. № 27. С. 155–160.

Остапенко О.І., Ковалів М.В., Єсімов С.С. та ін. Адміністративне право України (загальна частина): навчальний посібник. Вид. 2-е, доповнене. Львів: СПОЛОМ, 2021. 616 с.

Булкат М.С. Тенденції розвитку наукових положень та практики у сфері адміністративної юстиції та адміністративного процесуального права. Київський часопис права. 2023. № 3. С. 76–86.

Кравченко О.В. Становлення і розвиток окружних адміністративних судів в Україні: історичний аспект. Порівняльно-аналітичне право. 2020. № 2. С. 244–246.

Бевзенко В. Історія становлення й розвитку вітчизняного інституту адміністративної юстиції. Історико-правовий часопис. 2013. № 2. С. 52–58.

Пчелін В.Б. Організація адміністративного судочинства України: правові засади: монографія. Харків: У справі, 2017. 488 с.

Ониско Р.В. Історичний аналіз становлення адміністративного судочинства на території сучасної України. Науковий погляд на розвиток адміністративної юстиції в історичному контексті. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія право. 2014. Випуск 24. Том 3. С. 94–99.

Гриценко І.С. Історичні передумови запровадження адміністративної юстиції: українська традиція. Адміністративне право і процес. 2013. № 1(3). С. 107–121.

Жушман М. Генезис і сучасний стан адміністративної юстиції України. Підприємництво, господарство і право. 2016. № 8. С. 105–109.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право