Особливості та зміст податкових правовідносин в умовах цифровізації

Автор(и)

  • С. С. Єсімов кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри адміністративно-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.2.20

Ключові слова:

інформаційно-комунікаційні технології, оподаткування, податки і збори, суб’єкти, податкові органи

Анотація

У статті на підставі чинного законодавства розглянуто особливості та зміст податкових правовідносин в умовах цифровізації. Об’єкт дослідження є сукупністю правовідносин у сфері оподаткування, що виникають і розвиваються в умовах цифровізації. Предметом є принципи та норми податкового права в єдиній системи форм європейського права, що реалізуються в контексті європейської інтеграції. Методологічна основа представлена загальнонауковими методами пізнання та приватно-науковими методами пізнання – історичний, статистичний, структурно-функціональний, порівняльно-правовий, формально-юридичний. Вказано, що посилений вплив цифрових технологій на сучасні податкові правовідносини вимагає від наукової та професійної спільноти проведення детальних досліджень і ревізії всього комплексу трансформації податкових правовідносин, а також вироблення найбільш ефективних моделей відповідних правовідносин і гарантій забезпечення прав платників податків в умовах цифрової реальності. Не вироблено єдиних підходів до оцінки правових наслідків та змісту трансформації податкових правовідносин в умовах розвитку цифрових технологій. Зазначено, що впровадження цифрових технологій у сферу податкових правовідносин призвело до того, що існуючих гарантій забезпечення прав платників податків, встановлених у законодавстві про податки та збори, а також вироблених у ході індивідуального регулювання правовідносин у сфері оподаткування, виявляється недостатньо, щоб не відповідати європейським правовим стандартам щодо ефективності та оперативності відновлення порушених прав. Впровадження цифрових технологій у процес взаємодії держави та суспільства у сфері оподаткування передбачає не просто спрощення відповідної взаємодії, а й вироблення якісно нових моделей цифрової взаємодії на основі аналізу існуючого правового регулювання. Перетворююча дія цифровізації на податкові правовідносини заснована на комунікативному потенціалі цифрових технологій, можливості ефективного функціонування систем великих даних, спрощенні взаємодії учасників податкових правовідносин, можливості автоматизації операцій у правозастосовчій та аналітичній діяльності податкових органів.

Посилання

Хатнюк Н.С. Система податкових правовідносин: проблеми теорії та практики правового забезпечення: монографія / За ред. В.І. Литвиненка. Київ: «Видавництво Людмила», 2018. 464 с.

Податковий кодекс України: Закон України від 02.12.2010 р. № 2755-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text.

Кучерявенко М.П. Податковий процес. Навчальний посібник. Київ: Алерта, 2010. 392 с.

Проць І.М. Моніторинг і аудит як інструмент досягнення балансу приватних і публічних інтересів у фінансовому праві. Аналітично-порівняльне правознавство. 2023. № 5. С. 391–396.

Про затвердження Національної економічної стратегії на період до 2030 року: Постанова Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 р. № 179. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/179-2021-%D0%BF#n25.

Проць І.М., Грищук А.Б. Обов’язок зі сплати податку та податкове зобов’язання: поняття, проблеми співвідношення. Аналітично-порівняльне правознавство. 2023. № 6. С. 498–503.

Про електронні документи та електронний документообіг: Закон України від 22.05.2003 р. № 851-ІV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/851-15.

Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги: Закон України від 05.10.2017 р. № 2155-VIІІ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/2155-19.

Косторной С.В., Демченко І.В. Електронний кабінет платника податків. Збірник наукових праць ТДАТУ імені Дмитра Моторного. 2021. № 1 (43). С. 53–58.

Податкове право України: навчальний посібник / Сопільник Р.Л., Ковалів М.В., Проць І.М., Хмиз М.В., Скриньковський Р.М. Львів: Сполом, 2023. 362 с.

Мащенко О.В. Козаченко Ю.П. Запровадження процесу цифровізації у діяльність органів державної податкової служби. Право та державне управління. 2023. № 3. С. 101–111.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право