До питання про правове регулювання адміністративних процедур на прикладі зарубіжних країн

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.2.11

Ключові слова:

адміністративні процедури, правове регулювання, зарубіжні країни, фізичні особи, юридичні особи

Анотація

У статті на прикладі зарубіжних країн розглянуто питання правового регулювання адміністративних процедур. Розглянуто стандарти адміністративної процедури щодо прийняття адміністративних рішень, тобто рішень органів публічної адміністрації, які стосуються прав і обов’язків фізичних та юридичних осіб. Окреслено зміст та особливості правового регулювання адміністративних процедур у зарубіжних країнах, сферу дії та предмет правового регулювання крізь призму законодавства зарубіжних країн про адміністративні процедури. Проаналізовано різні підходи до визначення обсягу, змісту і методів його правового регулювання.

Акцентовано увагу на специфіці управлінської діяльності, яка повинна своєчасно вживати ефективних заходів в найрізноманітніших ситуаціях, формуючи необхідні в правовій державі межі та обмеження. Розглянуто види суб’єктів на які поширюються адміністративні процедури.

Визначено права та зобов’язання адміністративних органів щодо підготовки та ухвалення адміністративного рішення. Окреслено особливості звернень фізичних та юридичних осіб, визначення підвідомчості категорії справ. Класифіковано види рішень, які приймає адміністративний орган. Наголошено на інформуванні осіб, інтереси яких можуть бути порушені адміністративним актом.

Окреслено підстави відводу посадових осіб, що вважаються упередженими. Окремо розглянуто права громадян-учасників адміністративної процедури.

Посилання

Зілер Жак Політико-адміністративні системи країн ЄС. Порівняльний аналіз. Пер. з фр. В. Ховхуна. К.: Основи, 1996. 420 с.

Адміністративна процедура та контроль органів державної адміністрації в Угорщині, Польщі, Болгарії, Естонії та Албанії. К.: УАДУ. 1999 р. С. 48.

Адміністративне право України. Підруч.: у двох томах: Том 1. Загальна частина. Ред. колегія: В.Б. Авер’янов (голова). К.: Видавництво „Юридична думка”, 2004. 584 с.

Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України. Автор упоряд. В.П. Тимощук. К., 2003. 496 с.

Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України. Автор упоряд. В.П. Тимощук. К., 2003. 496 с.

Рогач О.Я., Бєлов Д.М. Категорія «парадигма» в сучасних умовах функціонування української держави: теоретичні засади. Аналітично-порівняльне правознавство. № 1. 2022. С. 37–42.

Громовчук М.В., Бєлов Д.М. Гуманізм як філософсько-правова категорія в умовах формування нової парадигми в праві. Аналітично-порівняльне право. № 3/2022. С. 301–310.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право