Правове регулювання трудових відносин в сфері нагляду і контролю за охороною праці

Автор(и)

  • А. О. Бойко кандидат наук з державного управління, доцент, доцент кафедри трудового, земельного та господарського права Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Україна https://orcid.org/0000-0001-7613-3238

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.53

Ключові слова:

нагляд і контроль, охорона праці, правове регулювання, Кабінет Міністрів України, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування

Анотація

У площині трудового права досліджується правове регулювання трудових відносин у сфері охорони праці, характеризуються відповідні заходи нагляду і контролю, які, окрім заходів з питань порушення вимог законодавства про охорону праці, передбачають заходи щодо їх запобігання та попередження. Підкреслюється, що державне управління охороною праці здійснюють Кабінет Міністрів України, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування. Зауважується, що повноваження в галузі охорони праці асоціацій, корпорацій, концернів та інших об’єднань визначаються їх статутами або договорами між підприємствами, які утворили об’єднання. Для виконання делегованих об’єднанням функцій в їх апаратах створюються служби охорони праці. Обґрунтуванні теоретичні положення і розроблені практичні рекомендацій з удосконалення правового регулювання трудових відносин в сфері охорони праці на основі методів аналізу та системного підходу узагальнення для оцінювання дієвості механізмів державного управління у сфері охорони праці. Крім того, використано загальнонаукові й емпіричні прийоми та інструменти науки трудового права, методи аналізу і синтезу, порівняння, зведення та групування. Зроблено висновок, що правове регулювання у сфері охорони праці є різнорівневим та складним функціональним механізмом, який на всіх рівнях виконавчої влади контролює та координує дотримання охорони праці на підприємствах, установах, організаціях не залежно від їх форм власності, видів діяльності та галузевої належності. Підкреслюється, що існуюча в Україні система державного нагляду і контролю за охороною праці потребує удосконалення та приведення її у відповідність до європейських стандартів.

Посилання

Андріїв В.М., Вахонєва Т.М. Державний і громадський нагляд за додержанням законодавства про охорону праці в Україні. Університетські наукові записки. 2016. № 59. С. 28–38.

Дараганова Н.В. Державна інспекція України з питань праці як один з основних елементів системи державного управління питаннями охорони праці. Юридична наука. 2014. № 1. С. 40–46.

Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю: Постанова Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 р. № 823. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/823-2019-%D0%BF#Text.

Про охорону праці: Закон України від 14.10.1992 р. № 2694-XII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення