Особливості правової регламентації нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю

Автор(и)

  • А. В. Андрушко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри трудового, земельного та господарського права Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, адвокат, член Ради Комітету трудового права НААУ, Україна https://orcid.org/0000-0002-0346-7234

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.52

Ключові слова:

правова регламентація, нагляд і контроль, додержання законодавства про працю

Анотація

У площині трудового права досліджуються особливості правової регламентації у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Підкреслюється, що регулювання у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю характеризуються через відповідні заходи, які крім заходів з питань виявлення неоформлених трудових відносин, здійснюються відповідно до чинного законодавства. Заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю з питань виявлення неоформлених трудових відносин здійснюються у формі інспекційних відвідувань, що проводяться інспекторами праці Держпраці та її територіальних органів. Важливе значення мають підстави для здійснення інспекційних відвідувань.

Особливість правової регламентації трудових відносин полягає у тому, що контрольні заходи або рішення інспектора праці про контроль роботодавця, підлягає повідомній реєстрації Держпраці чи її територіальним органом до початку їх проведення. Наголошується, що за наслідками контролю складаються акт і в разі виявлення порушень вимог законодавства про працю роботодавець отримує припис щодо їх усунення та попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Таким чином, правова регламентація трудових відносин щодо нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю перш за все мають відповідати європейським стандартам та відображати вимоги чинного трудового законодавства. Державні органи мають підсилити проведення заходів, які проводяться з питань виявлення неоформлених трудових відносин, нелегальної зайнятості і здійснюватися відповідно до вимог Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”. Правова регламентація трудових відносин у сфері нагляду і контролю за дотриманням законодавства про працю засвідчує, що заходи державного впливу з питань виявлення неоформлених трудових відносин та нелегальної зайнятості здійснюються у формі інспекційних відвідувань, що проводяться інспекторами праці Держпраці та її територіальних органів.

Посилання

Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю: Постанова Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 р. № 823. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/823-2019-%D0%BF#Text.

Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності: Закон України від 05.04.2007 р. № 877-V. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/877-16#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення