Правове забезпечення використання альтернативних джерел енергії в сфері електроенергетики та теплопостачанн

Автор(и)

  • Т. Ю. Шендер аспірантка 2 року навчання ДУ «Інституту економіко-правових досліджень ім. В.К. Мамутова НАН України», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.50

Ключові слова:

економіка, міжнародний статус, законодавчі колізії, сталий розвиток, зелений тариф, податкові пільги, землі, зарубіжний досвід

Анотація

Стаття присвячена встановленню поетапних процесів становлення та розвитку законодавства у сфері отримання електроенегетики та теплопостачання з альтернативних джерел енергії з урахуванням тенденцій правового регулювання в країнах – державах Європейського Союзу. Проведено порівняльний аналіз заходів стимулювання відновлюваної енергетики в Україні та країнах-державах Європейського Союзу. У статті зазначено об’єктивні перешкоди розвитку альтернативних джерел енергії у сфері електроенергетики й теплопостачання. Наведено перспективи та проблеми розвитку виробництва електро й теплоенергетики з відновлювальних джерел через призму діючого правового регулювання. Проаналізовано механізм відшкодування «зеленого тарифу», ефективність його введення, стан впливу на економіку в цілому в державі. Охарактеризовано позиції відомих науковців щодо стану розвитку відновлювальної енергетики для визначення перспектив заміни використання традиційних джерел енергій у сфері електроенергетики та теплопостачання. Зазначено про основі причини зацікавленості до альтернативних джерел енергії з одночасними наведення власного бачення позитивних й негативних аспектів поширення таких джерел енергії. У статті досліджено сучасний стан та перспективи розвитку отримання теплопостачання з альтернативних джерел енергії, зокрема, з біомаси, у тому числі переваги та недоліки даного ресурсу. Наведено обґрунтування, що для успішного впровадження використання відновлювальних джерел енергії замість традиційних у сфері електроенергетики й теплопостачання необхідно посилити оновлення та розвиток правового забезпечення даного напрямку. Сформовано, на підставі власного дослідження, стан, потенціал, тенденції та перспективи розвитку енергетики та теплопостачання з альтернативних джерел, розроблено рекомендації для покращення інституційно-функціонального забезпечення даного інституту. В статті наведено пропозиції щодо вдосконаленню інституту отримання з альтернативних джерел електричної та теплової енергії.

Посилання

Мелех Л., Нагірняк О. Правове регулювання альтернативної енергетики в Україні. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: «Юридичні науки». 2021. № 2 (30). С. 159–166.

Башинська Ю.І. Загальносвітові та регіональні аспекти розвитку потужностей альтернативної енергетики. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2013. Вип. 5. С. 211–223.

Григорецька І.І. Правове регулювання відновлювальної енергетики: європейський та український підходи. Морська безпека та оборона. 2023. № 1. С. 9–15.

Мединичук О.В. Нормативно-правове регулювання біопалива. Земля України – потенціал енергетичної та екологічної безпеки держави: матеріали Міжнародної науково-технічної конференції. 2010. С. 141–144.

Домбровська А.В., Чернікова А.В. Правове регулювання використання альтернативних джерел енергії як пріоритетний напрям інноваційного розвитку держав. URL: https://ojs.kname.edu.ua. (дата звернення: 17.06.2023).

Кузьміна М.М. Господарсько-правове забезпечення виробництва енергії з альтернативних джерел. 2013. С. 187–210. URL: https://ndipzir.org.ua (дата звернення: 11.01.2023).

Макогон Ю.В., Доля І.М., Пожидаєв Є.О. «Щодо перспектив використання альтернативних джерел енергії на Сході України». Аналітична записка. URL: https://www.niss.gov.ua (дата звернення: 17.06.2023).

Саєнко К.О. Правове забезпечення використання альтернативних джерел енергоресурсів в Україні. URL: https://ojs.kname.edu.ua (дата звернення: 11.02.2024).

Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу: Закон України від 05.042005 р. № 2509-IV. URL: http://zakon.rada.gov.ua (дата звернення: 26.08.2016).

Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів: Закон України від 09.07.2010 р. № 2480-VI. URL: http://zakon.rada.gov.ua (дата звернення: 16.07.2022).

Платонова Є.О. Eтапи розвитку законодавства у сфері використання альтернативних джерел енергії в Україні. Юридичний науковий електронний журнал. 2020. № 8. С. 251–255. URL: http://lsej.org.ua (дата звернення: 20.09.2023).

Пастух А. Сектор біоенергетики 2023: правове регулювання. URL: https://saf.org.ua.

Домбровська А.В., Бордюг О.О. Правове регулювання використання альтернативних джерел енергії в Україні. URL: https://ojs.kname.edu.ua.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право