Загальна характеристика змісту стадії відкриття позовного провадження у цивільному процесі

Автор(и)

  • Л. В. Холмогорова адвокат, аспірант 3 року навчання кафедри цивільного права та процесу ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.41

Ключові слова:

позовне провадження, процесуальна стадія, зміст, загальна характеристика, позовна давність, цивільний процес

Анотація

У статті проводиться дослідження загальних рис змісту стадії відкриття позовного провадження у цивільному процесі. На підставі аналізу існуючих концепцій природи цивільного процесу, автором робиться висновок, що зміст процесуальних стадій формується процесуальною діяльністю. Стадії цивільного процесу показують розвиток цивільної справи у динаміці. «Джерелом» такої динаміки є процесуальна поведінка. За допомогою цієї поведінки реалізуються права, обов’язки та повноваження, що забезпечує рух цивільної справи від першої до останньої стадії. Зокрема, на стадії відкриття позовного провадження її зміст охоплює процесуальну діяльність суду та позивача (особи, яка пред’являє позов).

Автором досліджуються загальні риси змісту стадії відкриття позовного провадження в цивільному процесі. Стверджується, що множинність процесуальних дій виступає характерною рисою всіх процесуальних стадій у цивільному процесі. Проте, своєрідністю стадії відкриття позовного провадження є незначна чисельність процесуальних дій, які формують її зміст. Зумовлено це обмеженою кількістю суб’єктів цивільних процесуальних відносин, які беруть участь у даній стадії, а також метою і завданнями, на реалізацію яких спрямована процесуальна поведінка суду та позивача (особи, яка пред’являє позов).

Вказується, що всі процесуальні дії стадії відкриття позовного провадження супроводжуються складанням процесуальних документів, які виступають письмовими доказами їх вчинення. Інакшої фіксації, зокрема технічної, на даній стадії не передбачено, що дає підстави робити висновок про здійснення письмового провадження на першій стадії розгляду цивільної справи позовного характеру.

Аналізується темпоральність процесуальних дій стадії відкриття позовного провадження, вказується на їх регламентацію не тільки процесуальним, але й матеріальним законодавством. Проводиться співвідношення між процесуальними строками та строком позовної давності, де робиться висновок про неможливість розглядати строк позовної давності процесуальним строком.

Відзначається об’єкт процесуальної діяльності на стадії відкриття позовного провадження та особливість дії на цій стадії принципів цивільного процесу.

Посилання

Немеш П.Ф., Феннич В.П. Курс цивільного процесу: Загальна частина. Підручник. Ужгород: Вид-во РІК-У, 2020. 808 с.

Цивільний процес України: академічний курс: [підручник для студ. юрид. спец. вищ. навч. зал.]: [за ред. С.Я. Фурси]. Київ: Видавець Фурса С.Я.: КНТ, 2009. 848 с. (Серія «Процесуальні науки»).

Діденко Л. В. Цивільно-процесуальні відносини: теоретичні аспекти: монографія. Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2019. 390 с.

Цивільний процес України : підручник / за ред Ю.С. Червоного. Київ: Істина, 2007. 392 с.

Інструкція з діловодства в місцевих та апеляційних судах України: наказ Державної судової адміністрації України від 20.08.2019 №814. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0814750-19#Text (дата звернення: 01.02.2024).

Положення про автоматизовану систему документообігу суду: рішення Ради суддів України від 26.11.2010 № 30. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/vr030414-10#n11 (дата звернення: 01.02.2024).

Постанова Великої Палати Верховного Суду від 7 липня 2020 р. у цивільній справі № 712/8916/17. URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/91460925 (дата звернення: 02.02.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право