Поняття та правова природа особистих немайнових прав подружжя у доктрині сімейного права

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.34

Ключові слова:

подружжя, суб’єктивне сімейне право, особисті немайнові права, ознаки особистих немайнових прав подружжя, шлюб

Анотація

В науковій статті автор провів наукове дослідження поняття та правової природи особистих немайнових прав подружжя. На підставі проведеного дослідження, автор дійшов висновку, що особисті немайнові права подружжя у сімейно-правовій доктрині розглядаються як: суб’єктивні сімейні права, як ті можливості, ті правомочності, які визначені сімейним законодавством або іншими джерелами сімейного права, виникають у зв’язку із державною реєстрацією шлюбу і можуть бути реалізовані подружжям або одним із них як носіями цих прав; як врегульовані нормами сімейного права відносини щодо особистих немайнових благ та інтересів осіб, які перебувають у шлюбі; комплексно – як суб’єктивні сімейні права і як правовідносини, які виникають у зв’язку із реалізацією цих прав; у цивільно-правовому контексті, як прояв особистих немайнових прав подружжя. У статті також зроблено висновок, що ознаками особистих немайнових прав подружжя як сімейних прав є те, що вони випливають із факту залучення до сімейних відносин, а також визначення сімейним законодавством або іншими джерелами сімейного права. Спеціальними ознаками особистих немайнових прав саме як прав подружжя є їх нематеріальний, тривалий характер, їх існування, поки жінка чи чоловік матимуть правовий статус подружжя, тобто протягом існування шлюбу; невідчужуваність; підставою їх виникнення є державна реєстрація шлюбу, припинення – його припинення; факт спільного або роздільного проживання, а також факт встановлення подружжям режиму окремого проживання подружжя не спричиняють зміну або припинення зазначених прав, однак можуть призвести до змін у порядку реалізації цих прав одним із подружжя; їх носіями є лише подружжя; здійснення цих прав можливо за умови погодження із іншим подружжям та з урахуванням інтересів сім’ї в цілому; пов’язаність із звичаями, традиціями, нормами морального характеру; невичерпність їх тими правами, що визначені в сімейному законодавстві; права одного подружжя кореспондують обов’язок іншого утриматися від їх порушення (мають відносний характер).

Посилання

Сімейний кодекс України від 10 січня 2002 року (із наступними змінами та доповненнями). Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/ed20210101#Text.

Парфентьєв А.В. Поняття та правова природа особистих немайнових прав подружжя у сімейно-правовій доктрині. Актуальні проблеми правознавства. 2022. Випуск 3. С. 114–118.

Ватрас В.А. Особливості суб’єктного складу подружніх і прирівняних до них правовідносин. Університетські наукові записки. 2009. № 1 (29). С. 65–70.

Гаврік Р.О. Сімейне право та інтерес учасників сімейних відносин як об’єкти захисту. KELM (Knowledge, Education, Law, Management). 2023. № 2 (54). С. 108–113.

Байрачна М.І. Права та обов’язки подружжя за Сімейним кодексом України. Дис. … докт. філ. спец. 081 – Право. Харків, 2020. 193 с.

Байрачна М.І. Загальна характеристика особистих немайнових прав подружжя. Право і суспільство. 2019. № 2. Частина 2. С. 48–52.

Мироненко В.П., Пилипенко С.А. Сімейне право: підручник. К.: Правова єдність, 2008. 477 с.

Сімейне право України: підручник / Л.М. Баранова, В.I. Борисова, I.В. Жилiнкова та iн.; за заг. ред. В.I. Борисової та I.В. Жилiнкової. К.: Юрiнком Iнтер, 2009. 288 с.

Сімейне право України: підручник / за ред. А.О. Дутко. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2018. 480 с.

Труба В.І. Поняття та загальна характеристика сімейних правовідносин. Дис … докт. юр.наук. Спец. 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. Одеса, 2020. 470 с.

Стефанчук Р.О. Система особистих немайнових прав фізичних осіб у сфері сімейних відносин: до питання вдосконалення. Університетські наукові записки. 2006. № 2 (18). С. 107–111

Дутко А.О. Особисті немайнові права подружжя за законодавством України. Молодий вчений. 2017. № 6 (46). С. 105–110.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право