Правова природа шлюбних відносин: теорія та практика

Автор(и)

  • О. О. Мельник к.ю.н., доц., адвокат, Київський університет інтелектуальної власності і права НУ «ОЮА» кафедра адміністративного права інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін, Україна https://orcid.org/0000-0002-2088-630X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.32

Ключові слова:

шлюб, розірвання шлюбу, припинення шлюбу, сім’я, подружжя

Анотація

Вказується, сім’я є первинним та основним осередком суспільства. Сім’я – головний інститут суспільства. У свою чергу інститут сім’ї включає безліч більш приватних інститутів, а саме інститут шлюбу, інститут споріднення, інститут материнства і батьківства, інститут власності, інститут соціального захисту дитинства і опіки та інші. Відзначено, шлюб – інститут, який регулює відносини між чоловіком та жінкою. Саме шлюб в людському суспільстві вважається єдино прийнятною, соціально схваленою та закріпленою законом формою. Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка.

Звернута увага, релігійний обряд шлюбу відбувається зараз в Україні повсюдно. Духовна велич храму чи навіть найменшої церковки з церковним співом, вінцями на головах наречених, добрими напутніми словами священика – все це робить вінчання незабутньою подією в житті. Однак релігійний обряд шлюбу не має правового значення. Релігійний обряд шлюбу, як і раніше, не створює прав та обов’язків подружжя, залишаючись особистою справою жінки та чоловіка. Особи, які після вінчання спільно проживають без реєстрації шлюбу, мають статус сім’ї, але не мають правового статусу подружжя.

Акцентовано на тому, що правове регулювання сімейних відносин є основним завданням Сімейного кодексу України, який визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов’язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов’язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім’ї та родичів. Регулювання сімейних відносин здійснюється Сімейним кодексом України з метою зміцнення сім’ї як соціального інституту і як союзу конкретних осіб, утвердження почуття обов’язку перед батьками, дітьми та іншими членами сім’ї, побудови сімейних відносин на паритетних засадах, на почуттях взаємної любові та поваги, взаємодопомоги і підтримки, забезпечення кожної дитини сімейним вихованням, можливістю духовного та фізичного розвитку. Припиняється шлюб внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя або одного з них. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду відповідно до сімейного кодексу України.

Посилання

Дутко А.О. Сучасний стан правового регулювання особистих немайнових прав та обов’язків подружжя. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Юридичні науки. 2019. Вип. 21. С. 190–196.

Юровська В.Г. Проблемі питання застосування Сімейного кодексу України у судовій практиці. Право України. 2013. № 10. С. 45–52.

Ариванюк Т. До питання про укладення угод за участю подружжя. Право України. 2011. № 9. С. 59–67.

Боднар Т.В. Деякі проблемні аспекти здійснення та захисту майнових прав подружжя. Вісник Національної академії правових наук України. 2020. Т. 27, № 1. С. 72–88.

Біляцький С. Шлюбний контракт як символ людських взаємин. Наука і суспільство. 2005. № 9-10. С. 40–43.

Шевчук Л.В. Шлюбний договір в Україні, як стримуючий важіль подружжя при розлученні. Науково-інформаційний вісник Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького. Серія: Право. 2020. № 9. С. 74–79.

Байрачна М.І. Деякі аспекти майнових прав та обов’язків подружжя. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2019. Вип. 55(1). С. 106–109.

Федорова В.В. Поняття шлюбу. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Chac_2017_23_16 (дaтa звepнeння: 12.09.2019).

Сімейний кодекс України від 10.01.2002 № 2947-III. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14 (дaтa звepнeння: 12.01.2024).

Ревуцька І.Е. Поняття шлюбу в теорії сімейного права та за законодавством України і країн-членів ЄС: сучасні тенденції. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvmgu_jur_2017_27_19 (дaтa звepнeння: 12.01.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право