Правові перешкоди в реєстрації народження дитини, яка досягла одного і більше років відповідно до цивільного законодавства України

Автор(и)

  • Р. Р. Бігунець здобувач ступеня доктора філософії, кафедра цивільного права та процесу, Ужгородський національний університет, Україна https://orcid.org/0009-0003-4678-543X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.25

Ключові слова:

державна реєстрація народження дітей, які досягли одного року і більше, спрощена процедура реєстрації народження, місце проживання дітей, батьків, документи про народження і перебування дитини під наглядом закладу охорони здоров’я

Анотація

Стаття присвячена дослідженню питання правових перешкод в реєстрації народження дитини, яка досягла одного і більше років, в органах державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС). У роботі було проаналізовано низку нормативно-правових актів вітчизняного законодавства у галузі цивільного, сімейного законодавства України, наукових досліджень щодо реєстрації народження. Проведено аналіз нормативно-правових актів щодо реєстрації народження дітей на тимчасово окупованій території України, для яких діють загальні правила реєстрації новонароджених: її здійснюють у найближчих відділах ДРАЦС на безпечній території України.

У статті проаналізовано міжнародний документ – Конвенцію про права дитини, згідно якої держави-учасниці зобов’язуються забезпечити дитині такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов’язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживають всіх відповідних законодавчих і адміністративних заходів.

Завдяки аналізу даних Міністерства юстиції України та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) досліджено питання відсутності реєстрації народження для значної кількості новонароджених на непідконтрольних уряду України районах Донецької та Луганської областей, через що їм може загрожувати безгромадянство, оскільки в 14 років вони не зможуть звернутись за отриманням паспорту громадянина України. Наголошено на тому, що існує необхідність у захисті прав та інтересів дітей щодо їх реєстрації народження. Оскільки батьки, звертаючись в органи ДРАЦС із заявою про державну реєстрацію народження дитини, яка досягла 1 року і більше, можуть стикатися з перешкодою в реєстрації народження їхніх дітей, через відсутність у них повного пакету документів, а саме: довідки про перебування дитини під наглядом закладу охорони здоров’я, довідки з місця проживання дитини. Надано пропозиції щодо спрощеної процедури державної реєстрації народження дітей. Зокрема, запропоновано внести зміни до статті 13 вищезазначеного Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» щодо державної реєстрації народження дитини, а саме: щодо можливості проведення державної реєстрації народження за місцем перебування дитини та за місцем перебування батьків або одного з них, виключивши вимоги пред’явлення довідки з місця проживання дитини під час державної реєстрації народження дитини, яка досягла одного і більше року, довідки про перебування дитини під наглядом закладу охорони здоров’я.

Посилання

Цивільний процесуальний кодекс України: Закон України від 18.03.2004 № 1618-IV.

Сімейний кодекс України: Закон України від 10.01.2002 р. № 2947–ІІІ.

Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України: Закон України від 15.04.2014 № 1207-VII.

Про державну реєстрацію актів цивільного стану: Закон України від 01.07.2010 № 2398-VI.

Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні: Закон України від 05.11.2021 № 1871-IX.

Про впорядкування відносин з державної реєстрації народження та отримання документів про народження в умовах воєнного стану: наказ Міністерства юстиції України від 03.09.2022 № 3734/5.

Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні: наказ Міністерства юстиції України від 18.10.2000 № 52/5.

Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад: постанова КМУ від 7 лютого 2022 р. № 265.

Басілашвілі М.Б. Проблеми правозастосовчої діяльності органів виконавчої влади (на прикладі органів державної реєстрації актів цивільного стану в Україні): автореферат канд. юрид. наук: 12.00.01 – теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень; Харків, 2019, С. 22.

Красицька О.В. Підстави виникнення прав та обов’язків матері, батька і дитини / О.В. Красицька // Держава і право. Юридичні і політичні науки. – 2013. – Вип. 59. – С. 220–226.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право