Основні принципи обробки та захисту персональних даних

Автор(и)

  • В. С. Галінкіна аспірант кафедри конституційного та муніципального права юридичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.17

Ключові слова:

загальні засади, обробка персональних даних, принцип прозорості, інститут принципів захисту персональних даних, точність даних

Анотація

Під час розвитку інформатизованого суспільства, яке надає перевагу швидкому та дистанційному вирішенню питань в тому числі в мережі інтернет постає питання, щодо захисту інформації та даних, які розповсюджуються та надаються суб’єктами персональних даних. Передавати особисту інформацію без чіткого розуміння, що вона буде охоронятися та не використовуватися без мети, передаватися без необхідності третім особам бажання у людей немає, адже більшість такої інформації є ідентифікуючою та особистою, в деяких випадках навіть «чутливою». В такому випадку особи, які передають, обробляють, зберігають персональні дані мають керуватися правовими підставами, які визначають хід таких дій. Основоположними поняттями, якими необхідно керуватися при будь-яких операціях відносно персональних даних є принципи. Принципи являють собою першооснову, яку зобов’язані всі в цьому процесі дотримуватися, за недотримання чого настає юридична відповідальність.

Інститут захисту персональних даних є відносно новим, тому з розвитком даного інституту, законодавство на різних рівнях розвивається та вдосконалюється основні положення та загальні засади захисту персональних даних. На даний час можна виділити загальні засади обробки та захисту персональних даних, якими є: прозорість, чесність, законність, обмеження мети, мінімізації даних, точності даних, обмеження періоду зберігання даних, безпеки даних та принцип підзвітності.

Такі принципи закріплені в Загальному регламенті захисту персональних даних та відповідають основній меті, а саме визначити стандарти на основі яких має здійснюватися зібрання, обробка, передавання, зберігання, знищення персональних даних. Наявність таких принципів та найголовніше закріплення їх в нормативно-правових актах, які є загальнообов’язковими для всіх та в першу чергу необхідно для збереження та не обмеження права на приватне життя та право на захист персональних даних, право на приватність. Загальні засади здійснення легітимних операцій з персональною інформацією передбачають повідомлення особи, яка надає свої особисті дані про мету обробки та всі тонкощі, які стосуються майбутніх дій з наданою інформацією та регулювання, обмеження та визначення відповідальності за порушення принципів обробки та захисту персональних даних для особи, яка в подальшому здійснює визначені операції.

Посилання

Колодій В.М. Принципи права: генеза, поняття, класифікація та реалізація. Альманах права. 2012. Вип. 3. С. 42–46. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/63807/08Kolodiy.pdf?seq%20uence=1.

Про захист персональних даних : Закон України від 01.06.10 р. № 2297-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17#Text.

Баранов О. Система принципів інформаційного права. Правова інформатика. 2006. № 2 (10). С. 5–15. URL: https://ippi.org.ua/sites/default/files/06bopip.pdf.

Шкільнюк А.Д. Захист персональних даних як гарантія забезпечення права на повагу до особистого та сімейного життя. Одеса, 2019. – 33 с. URL: http://dspace.onua.edu.ua/bitstream/handle/11300/15086

Про захист фізичних осіб у зв’язку з опрацюванням персональних даних і про вільний рух таких даних, та про скасування Директиви 95/46/ЄС (Загальний регламент про захист даних): Регламент Європейського Парламенту і Ради (ЄС) 2016/679 від 27.04.2016 р. № 984_008-16. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_008-16.

Робоча група «Стаття 29» (2014), Висновок щодо застосування концепцій необхідності та пропорційності та захисту персональних даних у роботі правоохоронних органів (Opinion on the application of the necessity and proportionality concepts and data protection within the law enforcement sector), РГ 211, Брюссель, від 27 лютого 2014 р., пп. 7-8.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право