Окремі аспекти проблеми становлення шлюбно-сімейних відносин за правом давньосхідних країн

Автор(и)

  • Д. Д. Пеца кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.13

Ключові слова:

Давній Схід, патріархальна сім’я, чоловік, жінка, батьки, шлюб, шлюбна угода, правовий статус, варнова система

Анотація

Вказується, що поблематика шлюбно-сімейних відносин епохи Давнього Світу і, зокрема давньосхідних суспільств, завжди була в полі зору вітчизняних та зарубіжних дослідників. Такий науковий інтерес до неї цілком зрозумілий з огляду на потребі з’ясування сутності виникнення інституту сім’ї, чинників, які обумовлювали еволюцію цього соціального феномену, корегування правового регулювання цього процесу в напрямку оптимізації шлюбно-сімейних відносин відповідно до рівня розвитку суспільства на кожному з його етапів. Не можна не погодитись, у цьому зв’язку, з думкою відомого американського філософа німецького походження Фелікса Адлера, що «сім’я - це суспільство у мініатюрі, від цілісності якого залежить безпека всього великого людського суспільства».

Стаття присвячена аналізу окремих аспектів процесу становлення інститутів шлюбу та сім’ї за правом країн Давнього Сходу. Зроблено спробу розкрити певні закономірності цього процесу, зокрема характеру сім ‘ї, як соціального інституту, шлюбу як форми її реалізації в найдавніших відомих науці давньосхідних локальних цивілізаціях. Проведено частковий порівняльно-правовий аналіз особливостей цього сегменту суспільних відносин в окремих державах Давнього Сходу та окреслено чинники, які, на думку автора, обумовлювали ці особливості.

В широкому контексті констатовано, що сім’я, шлюб, як форма її реалізації – це динамічні соціальні інститути, які знаходяться в прямій залежності від рівня розвитку суспільства. Звідси їхні форма і зміст повинні відповідати характеру суспільних відносин, утверджувати засади, які є домінантними в цьому суспільстві, забезпечуючи при цьому його гармонійний розвиток.

Посилання

Як емоційно об’єднати родину в часи випробувань. URL: https://koleso-gizni.com.ua>semya.

Дахно І.І. Історія держави і права. Навчальний посібник – довідник. К.: Центр навчальної літератури, 2006. 408 с.

Історія держави і права зарубіжних країн: хрестоматія-навч.посібн. за ред. докт. юрид. н. проф. В.Д. Гончаренка.Киів: Видав. дім ІнЮре. 2002. 716 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень