Правова комунікація органів державної влади як засіб взаємодії в інформаційно-правовому просторі

Автор(и)

  • О. М. Макеєва кандидат юридичних наук, завідувач кафедри теорії та історії держави та права Національного авіаційного університету, м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0001-6101-2951
  • Б. С. Літвінчук здобувачка вищої освіти другого (магістерського) рівня Національного авіаційного університету, м. Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.10

Ключові слова:

комунікація, право, держава, громадяни, інформація, взаємодія

Анотація

У статті авторами проведено наукове дослідження комунікації як правового явища, здійснено аналіз національного законодавства щодо правової комунікації в Україні, зроблено компаративний аналіз особливостей правової комунікації в Естонії, Норвегії, Швеції. Також безпосередньо з’ясовано поняття «правова комунікація», виокремлено проблеми правової комунікації в Україні. Виокремлено групи комунікації в галузі юриспруденції на законодавчу, судову, адвокатську, наведено зарубіжний досвід здійснення правової комунікації зазначених видів. Наголошено, що ефективна правова комунікація між органами державної влади та громадянським суспільством є важливим проявом демократичного розвитку країни. Саме через таке явище як правова комунікація відбувається зворотній зв’язок, коли влада може не лише краще інформувати суспільство про свою діяльність, а також й дізнається про оцінку цієї діяльності з боку активних верств населення, що представляють інституції громадянського суспільства. Автори доходять висновку, що сучасна правова комунікація – одна з необхідних умов успішного управління та функціонування держави. Результатом комунікативної взаємодії є створення основних адміністративно-політичних і управлінських інститутів, формування взаємодії влади і населення. Комунікація між органами державної влади та соціумом, запровадження комунікаційних стандартів у процесі обміну інформацією в суспільстві, що ґрунтується на принципово нових засадах рівного, взаємовідповідального діалогу - невід’ємна умова демократичного розвитку держави, становлення громадянського суспільства. Визначено, що якісна та результативна правова комунікація, що здійснюється державою, залежить від чинної нормативно-правової бази та від її відповідності сучасним викликам і проблемним аспектам суспільного життя, на які така комунікація спрямована. Саме державна правова комунікація є регулюючим і координуючим механізмом у взаєминах держави і суспільства, забезпечуючи стабільність і ефективність функціонування суспільного організму в цілому.

Посилання

Юнусова Є.Й. Комунікативний простір релігії в європейській культурі: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня к-та. філософ. наук: 09.00.04, Харків, 2005. 17 с.

Савінова Н.А. Емоція права: на шляху розуміння наслідків правової комунікації в контексті кримінально-правової комунікації. Інформація і право. 2015. № 2. С. 5–12.

Геселев О.В. Інтегративне праворозуміння як складова сучасної постмодерної правової культури: сутність та актуальне значення. Актуальні проблеми держави і права. 2009. Вип. 45. С. 96–103.

Бондаренко В.А., Федишин О.М. Значення та особливості правової комунікації: зарубіжний досвід. Аналітично-наукове правознавство. Електронне видання. 2023. С. 15–19.

Закон України «Про інформацію». Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 48, ст. 650.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1997, № 24, ст. 170.

Закон України «Про звернення громадян». Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 47, ст. 256.

Закон України «Про політичні партії в Україні». Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 23, ст. 118.

Баровська А. Інституційне забезпечення державної комунікативної політики: досвід країн Європи: аналітична доповідь. Київ: НІСД, 2014. 72 с.

Білецька Г.А., Ковтунович Н.Л., Шкуренко Н.Г. Зарубіжний досвід забезпечення комунікації в державних органах. Правові горизонти. Legal horizons. 2020. С. 102–106.

Рашковська О.В. Громадянська комунікація як стратегічний ресурс демократизації державного управління в Україні: дисерт. на здоб. кандид. наук. Національна академія державного управляння при Президентові України. Київ, 2016. 255 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень