Взаємодія правової і політичної систем в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення

Автор(и)

  • С. Й. Кравчук кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри права Хмельницького національного університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-2224-8803

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.7

Ключові слова:

правова система, політична система, суспільство, держава, органи влади

Анотація

В статті досліджуються основні аспекти взаємодії правової й політичної систем по створенню умов для стабільного розвитку держави, зміцнення та підтримання правопорядку.

Ефективність політичної системи забезпечується узгодженістю дій усіх складових іцієї системи, що, в свою чергу, досягається за допомогою правових засобів. Правова система, втілюючи нормативну основу, впливає на суспільні відносини та забезпечує їх стабільність; а політична система, в свою чергу, пов’язана з особливою сферою діяльності людей – політикою, що відображає сферу взаємовідносин між класами, соціальними групами, колективами, громадянами з приводу державної влади.

Формування сучасної правової системи України у відповідності з міжнародними, зокрема з європейськими правовими стандартами є процесом складним та багатофункціональним, а тому потребує глибокого наукового аналізу правової дійсності та вироблення концептуальних засад її функціонування та розвитку.

Нинішній період розвитку української правової системи (яка за своїм генезисом та юридичними ознаками с правовою системою романо-германського типу) пов’язаний як з вдосконаленням основних ознак континентального права, так і з формуванням ефективних способів зближення її з європейськими міжнародними правовими системами.

В ситуації, що склалась, актуалізується необхідність створення єдиного правового простору, в межах якого можна було б швидше досягти ефективної співпраці між державами, які мають різні як економічні, так і правові системи.

Розглянувши існуючі правові системи, ми вже можемо зробити висновок, що Україна, безперечно, належить до родини континентальної правової системи. Проте в нашій державі система приватного права, наприклад, розвинута вкрай недостатньо. Тривалий час головну увагу приділяли в основному розвитку публічного права. Ймовірно, що саме з цим пов’язані великі труднощі впровадження в нашій державі соціальне орієнтованої ринкової економіки та підприємництва. Низька правосвідомість населення України в галузі приватного права також стоїть на заваді інтеграції нашої держави до світового економічного простору.

Посилання

Батанова Н.М. Парадигма політичного права: доктринальні та праксеологічні аспекти. Вісник Донецького національного університету ім. Василя Стуса. Серія політичні науки. 2019. № 4. URL: https://jvestnik-politology.donnu.edu.ua/article/view/7583 (дата звернення 22.01.2024 р.).

Гільбург А.М. Політична та правова системи суспільства: співвідношення та взаємодія. Порівняльно-аналітичне право. 2018. № 6. С. 26–30.

Гринюк Р.Ф. Правова держава: теоретико-методологічні проблеми співвідношення держави і права. Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 18. Київ: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2002. С. 30.

Недюха М. П. Правова ідеологія українського суспільства : монографія. Київ: «МП Леся», 2012. 400 с.

Рудакевич О. Культурні та ідеологічні засади національної моделі конституціоналізму. Віче. 2012. № 19. С. 12–15.

Панчишин А.В. Держава та політична система суспільства: деякі аспекти співвідношення. Держава і право. 2011. Вип. № 52. С. 79–85.

Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини. Закон України від 23 лютого 2006 року № 3477-IV. Відомості Верховної Ради України. 2006. № 30. Ст. 260.

Про ратифікацію Конвенції про захист прав і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції. Закон України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР. Відомості Верховної Ради України. 1997. № 40. Ст. 263.

Оніщенко Н.М. Правова система ті інші соціальні системи: співвідношення та взаємозалежність. Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 19. Київ: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2003. С. 12.

Француз А.Й. Співвідношення понять «політична система» та «політична структура» (правовий аспект). Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 25. Київ: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2003. С. 141.

Явір В.А. Політико-правова система крізь призму системного підходу. Актуальні проблеми політики. 2021. Вип. 67. С. 34–39.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень