Розвиток правової свідомості студентів юридичного профілю

Автор(и)

  • А. В. Гончаров кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри інтелектуальної власності і приватного права Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0002-2430-2789
  • М. В. Гончаров кандидат юридичних наук, Україна https://orcid.org/0000-0003-4452-1652

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.81.1.2

Ключові слова:

правосвідомість, здобувачі освіти юридичного профілю, компоненти правової свідомості, професійна правосвідомість, джерело правосвідомості

Анотація

Стаття присвячена розвитку правової свідомості студентів юридичного профілю. Окресленні основні методологічні підходи до формування правової свідомості майбутніх фахівців у юридичній галузі.

Встановлено, що детального аналізу потребують компоненти, що впливають на розвиток правосвідомості, яка визначає орієнтири для осіб, які стикаються з правовими ситуаціями, спонукаючи їх приймати етично й правомірно обґрунтовані рішення психологічних аспектів правосвідомості серед студентів юридичного профілю. Розвиток правової свідомості юристів потребує спеціально організованих заходів, які впливають на різні сфери індивідуальної свідомості, але особливо чутливим до цих суспільних змін є сфера правової свідомості особистості.

У роботі розглядаються ключові фактори, що впливають на розвиток правосвідомості у юнаків, які готуються стати фахівцями в галузі права. В залежності від суб’єкта, який виступає як джерело правосвідомості, можна виділити індивідуальну, групову та суспільну правосвідомість. Індивідуальну правосвідомість, яка належить особистості, слід розглядати як взаємозв’язок між суб’єктивним і об’єктивним (індивідуальним та соціальним) аспектами в її свідомості.

Правосвідомість у юристів має теоретико-практичний характер, оскільки головною метою їхньої роботи є застосування теоретичних знань (наукових досліджень) на практиці. Право впливає на свідомість відповідних осіб, виконуючи свої функції. Формування правосвідомості юристів вимагає наявності відповідної професійної моралі, системи моральних та морально-правових норм, які регулюють їхні дії та поведінку у професійній діяльності. Основними критеріями розвитку правової свідомості студентів юридичного профілю є правові знання, рівень правової освіченості, ставлення до правових норм, стійкість правових переконань, ціннісні орієнтації, сформованість правових установок та виявлена у поведінці відповідність чи невідповідність праву.

Посилання

Бахновська І.П., Лалуєва А.О. Правосвідомість юриста: шляхи формування. Порівняльно-аналітичне право. № 1. 2020. С. 20–23.

Кравченко П.А. Активна роль правосвідомості в правовій регламентації людської діяльності. Філософські обрії. 2016. № 36. С. 61–69.

Волошенюк О.В. Правовий менталітет як складова суспільної свідомості. Філософія права. 2015. № 1. С. 42–47.

Луцький А.І. Вплив правової ідеології на правосвідомість юриста. Науково-інформаційний вісник Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького: Журнал. Серія Право. № (14), 2016. С. 10–16.

Бурносова У.Ю. Формування правової культури в процесі юридичної освіти. Актуальні проблеми вдосконалення законодавства та правозастосування: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції, Запоріжжя. 2017. С. 11–13.

Годун Н. Ю. Правова культура: дефініція поняття. Наше право. 2015. № 1. С. 11–15.

Правова культура особистості: Навчальний посібник зі схемами / О.В. Попова. Київ: НУБіП України, 2021. 186 с.

Жильнікова Н.Д. Аксіологічний підхід до розуміння правової культури особистості. Національна самосвідомість та правова культура в умовах європейської інтеграції: збірник тез Всеукраїнської науково-практичної конференції 17 лютого 2017 року. Суми: СумДПУ імені А.С. Макаренка. 2017. С. 84–86.

Макаренко Л.О. Правосвідомість як необхідна складова частина реалізації правосуб’єктності. Право і суспільство. 5. 2018. С. 22–28.

Зошій І.В. Роль метакогнітивних здібностей у формуванні професійної компетентності юристів. Science and Education a New Dimension. Pedagogy and Psychology. 2017. 5 (54). С. 72–75.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-27

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень