Бенефіціарний власник у контексті діяльності FATF

Автор(и)

  • Т. М. Ямненко доктор юридичних наук, професор професор кафедри фінансового права, Навчально-науковий інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0002-9040-2358
  • В. Г. Савенкова кандидат юридичних наук, доцент кафедри фінансового права, Навчально-науковий інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0003-1472-5443

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.80.1.97

Ключові слова:

бенефіціарний власник, FATF, відмивання грошей, розкриття інформації, оподаткування, фінансова система, ухилення від оподаткування, ОЕСР

Анотація

У статті йдеться про розуміння бенефіціарного власника у контексті документів FATF. Визначено, що FATF – це міжнародна організація, яка бореться зі широким спектром фінансових злочинів, зокрема з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Особлива увага приділяється визначенню та розкриттю бенефіціарних власників, які є ключовими фігурами в фінансових операціях. Згідно із документами FATF, «бенефіціарний власник» розуміється як фізична особа, яка в кінцевому підсумку володіє юридичною особою, здійснює контроль за її діяльність або від імені якої здійснюються вся операційна діяльність юридичної особи. У боротьбі з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму, розкриття ідентичності бенефіціарних власників є важливим кроком. Акцентується на тому, що використання категорії бенефіциарного власника в документах FAFT, і, відповідно у діяльності, пов’язаній із протидією легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, дає можливість установити точне походження та напрямки фінансових потоків, які можуть бути використані для злочинної діяльності.

FATF розробляє стандарти та практичні рекомендації щодо розкриття та ідентифікації бенефіціарних власників, які потім впроваджуються її країнами-членами. Зроблено висновок, що розкриття інформації про бенефіціарного власника не лише сприяє боротьбі зі злочинною діяльністю, але також сприяє підвищенню прозорості, довіри й ефективності фінансової системи загалом. Позитивно оцінюється те, що розкриття інформації допомагає інвесторам, банкам та іншим учасникам ринку приймати обґрунтовані рішення при здійсненні фінансових операцій. Наголошується на тому, що розкриття інформації про бенефіціарного власника протидіє застосуванню схем ухилення від оподаткування, використання послуг номінальних власників, легалізації незаконних доходів тощо.

Посилання

Рекомендації FATF. URL: https://www.fatf-gafi.org/en/publications/Fatfrecommendations/Fatf-recommendations.html.

24 та 25 Рекомендації FATF (Transparency and Beneficial Ownership. URL: https://www.fatf-gafi.org/content/dam/fatf-gafi/guidance/Guidance-transparency-beneficial-ownership.pdf.coredownload.pdf.

Beneficial ownership of legal persons. March 2023 URL: https://www.fatf-gafi.org/content/dam/fatf-gafi/guidance/Guidance-Beneficial-Ownership-Legal-Persons.pdf.coredownload.pdf.

The forty recommendations. URL: https://www.fatf-gafi.org/content/dam/fatf-gafi/recommendations/FATF%20Recommendations%202003.pdf.

Матеріали FATF. URL: www.fatfgafi.org/en/publications/Fatfrecommendations/R24-statement-march-2022.html.

Матеріали OECD. URL: www.oecd.org/daf/antibribery/countryreportsontheimplementationoftheoecdanti-briberyconvetion.html.

The Puppet Masters : How the Corrupt Use Legal Structures to Hide Stolen Assets and What to Do About It. URL: https://openknowledge.worldbank.org/entities/publication/ec364fd2-92f8-58a0-bd4e-155ac0f644d6.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право