Поняття принципів адміністративного судочинства та їх система

Автор(и)

  • А. С. Остащенко аспірант юридичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Україна https://orcid.org/0009-0001-2399-8294

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.80.1.80

Ключові слова:

принципи права, адміністративне судочинство, принципи адміністративного судочинства, публічно-правовий спір, завдання судочинства, система принципів, адміністративний процес

Анотація

У статті визначаються принципи адміністративного судочинства. Акцентовано увагу на тому, що забезпечення розгляду та вирішення публічно-правових конфліктів, що є предметом звернення до адміністративного суду, має базуватися на застосуванні сформованої системи принципів здійснення адміністративного судочинства. Зауважується, що без дотримання принципів неможливим є досягнення єдності судової практики. Автором обґрунтовано, що значення та сутність принципів адміністративного судочинства в сучасних умовах євроінтеграції необхідно розглядати шляхом їх співвідношення з категорією принципи права та принципи публічного управління. Умовно принципи адміністративного судочинства в системі принципів права віднесено до галузевих та міжгалузевих принципів. Автором обґрунтовується, що під принципами судочинства необхідно розуміти керівні засади (ідеї), реалізація яких сприяє вирішенню завдань судочинства, забезпеченню ефективності його засобів та способів. Адміністративне судочинство характеризується наявністю спеціальних завдань, основним серед яких є захист прав і свобод людини та громадянина від свавілля посадових та службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Саме принципи судочинства мають реалізуватися у тісному взаємозв’язку та взаємозумовленості; лише єдність реалізації принципів судочинства визначає їх здатність належним чином врегулювати публічно-правові спори та конфлікти. Кожен принцип адміністративного судочинства має свою чітку мету щодо організації та діяльності судів. Усі принципи є взаємно обумовленими, їх не можна розглядати без врахування загальної єдності. Вони діють у сукупності, тісно перетинаються, переходять один в одного та випливають один з одного. Це можна пояснити тим, що всі принципи поєднані однією спільною метою, а саме – належною організацією судових органів та їх ефективною діяльністю. У сукупності всі принципи створюють певну систему основних засад адміністративного судочинства. Система принципів судового процесу – це комплекс згрупованих положень, які характеризуються єдністю цілей та завдань сукупності самостійних за своїм змістом, але взаємопов’язаних та об’єктивно обумовлених засад, утворюючих саме в цій сукупності таку якісну єдність,без якої відповідний вид судочинства втрачає свій сенс. Принципи адміністративного судочинства є базисом для всіх інших правил в адміністративному процесі, а тому їх має бути рівно стільки, скільки вимагає сьогодення.

Посилання

Сунєгін С.О. Основоположні принципи права: загальна характеристика та деякі аспекти реалізації. URL: https://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/63908/57-Sunegin.pdf?sequence=1.

Козюбра М. Принципи права: методологічні підстави до розуміння природи та класифікації в умовах сучасних глобалізаційних трансформацій. URL: https://ekmair.ukma.edu.ua/server/api/core/bitstreams/22ed5ed8-a0c4-450d-a56b-cad459b8cf46/content С.150-151.

Ковалів М.В., Стахура І.Б. Принципи адміністративного судочинства: поняття, зміст, система. URL: https://dspace.lvduvs.edu.ua/bitstream/1234567890/1934/1/%D0%9A%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B2.pdf.

Ковалів М.В. Адміністративне судочинство: навч. посібник. Львів: ЛьвДУВС, 2014. 596 с.

Конституція України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

Кодекс адміністративного судочинства України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право