Конфліктне питання застосування вогнепальної зброї працівниками Національної поліції України

Автор(и)

  • Є. С. Зеленський старший викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-5345-1513
  • Л. Х. Немонова здобувач вищої освіти другого курсу Навчально-наукового інституту права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.80.1.79

Ключові слова:

застосування, вогнепальна зброя, законний, ефективний, пропорційний, необхідний, поліцейські

Анотація

В статті розглянуто деякі аспекти та проблематика застосування працівниками Національної поліції України вогнепальної зброї, під час виконання своїх службових обов’язків та повноважень, в усіх випадках, що пов’язані зі стрільбою. Відповідно до чинного законодавства, застосування вогнепальної зброї являє собою одним із найсуворіших заходів примусу, та може бути вживаним у виняткових випадках, що зазначено у нормах Закону України «Про Національну поліцію». Закон забезпечує, по-перше, особисту безпеку поліцейського. По-друге, безпеку інших громадян, що є одним із пріоритетних цінностей у житті та діяльності Національної поліції України. Однак не в усіх випадках застосування зброї поліцейським у своїй діяльності є законним, ефективним, пропорційним та необхідним. Для застосування вогнепальної зброї поліцейський повинен володіти не тільки тактичною підготовкою та знаннями застосування вогнепальної зброї, але й психологічною стійкістю та підготовленістю, що має прямий вплив на виконання поліцейськими своїх функціональних обов’язків. Слід зауважити, що не менш важливим критерієм застосування вогнепальної зброї, є також знання чинного законодавства, відповідно до якого поліцейський має право застосовувати зброю. На нашу думку, можна виокремити декілька основних проблем, щодо застосування вогнепальної зброї: відсутність підготовки та підзвітності, тобто недостатня підготовка щодо правильного застосування вогнепальної зброї та відсутність суворого оцінювання чи перевірок, що може призвести до випадкових пострілів, зловживання силою та загального браку професіоналізму у поводженні зі зброєю. Політична поляризація та конфлікт: з 2014 року Україна переживає період політичної нестабільності та конфлікту, триваючий конфлікт з росією та внутрішні розбіжності. Це ще більше ускладнює проблему, оскільки вогнепальну зброю можна розглядати як зброю політичної влади або потенційний інструмент для тих, хто виступає за сепаратизм або інші політичні плани. Культура та історичний контекст: Україна має давню історію володіння вогнепальною зброєю та сильну культуру володіння зброєю, тобто це означає, щобагато громадян мають зброю. Це може ускладнити ситуацію, коли мова заходить про регулювання застосування вогнепальної зброї поліцейськими, оскільки може виникнути опір або спротив з боку тих, хто сприймає це як обмеження своїх прав. Суспільна недовіра: в Україні існує значний рівень суспільної недовіри до поліцейських. Цей брак довіри може посилитися, якщо застосування вогнепальної зброї поліцейськими не регулюватиметься належним чином і не буде контролюватися з боку державної влади, що потенційно може призвести до подальшого погіршення відносин між громадою та поліцією.

Посилання

Про Національну поліцію: Закон України від 02.07.2015 № 580-VІІІ // База даних «Законодавство України». Верховна Рада України. URL: http://zаkоn.rаdа.gоv.uа/lаws/shоw/580-19 (дата звернення: 25.10.2023).

Вогнева підготовка: навч. посіб. / кол. авт.; ред. В.Я. Покайчук. 2-е вид., перероб. і доп. Дніпро: ДДУВС, 2021. 264 с. URL: https://er.dduvs.in.ua/handle/123456789/7376.

Волков Ю.М., Поливанюк В.Д., Проблемні питання застосування вогнепальної зброї працівниками Національної поліції під час виконання службових обов’язків. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2018. № 4. С. 86–89.

Права людини в діяльності української поліції – 2015. Науково-практичне видання. Упоряд. Крапивін Є.О. К.: Асоціація УМДПЛ, 2016 р. 408 с.

Цільмак О.М. Психологічні детермінанти проявів агресії у працівників органів внутрішніх справ: дис. … канд. психол. наук: 19.00.06. Київ, 2004. 312 с.

Лопаєва О.М. Основні психологічні аспекти підготовки співробітників поліції до застосування та використання вогнепальної зброї. Актуальні питання протидії злочинності: вітчизняний та зарубіжний досвід: Міжнар. наук.-практ. конф. Дніпро: ДДУВ, 2017. С. 84–87.

Казначеєв Д.Г., Лопаєва О.М. Особливості формування психологічної стійкості і готовності працівників поліції у процесі навчання з вогневої підготовки. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2018. № 4 (97). С. 82–85.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право