Роль Уповноваженого у справах ЄСПЛ у системі суб’єктів, що забезпечують захист прав і свобод людини та громадянина (адміністративно-правовий аспект)

Автор(и)

  • Т. В. Кожемякіна аспірантка, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Навчально-науковий інститут права, кафедра адміністративного права та процесу, Україна https://orcid.org/0009-0009-7700-5380

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.80.1.74

Ключові слова:

Уповноважений у справах ЄСПЛ, система публічно-владних суб’єктів, захист прав і свобод людини та громадянина, правозахисна діяльність, правоохоронна діяльність, правосуддя, адміністративно-правове забезпечення прав і свобод особи

Анотація

В статті аналізується роль та місце Уповноваженого у справах ЄСПЛ у системі суб’єктів, що забезпечують в Україні захист прав і свобод людини та громадянина. Встановлено, що за останні тридцять років в Україні сформувалась система публічно-владних суб’єктів, основним обов’язком яких є забезпечення захисту прав і свобод людини та громадянина. Констатовано, що поняття «система публічно-владних суб’єктів» означає злагоджену між собою роботу всіх елементів, що наповнюють таку систему. Втім, аналіз спеціальної літератури показує, що лише в поодиноких наукових джерелах намагаються, по-перше, назвати повний перелік елементів такої системи, по-друге, охарактеризувати її взаємодію між собою як елементів єдиної системи. Доведено, що система суб’єктів, що забезпечують захист прав і свобод людини та громадянина, повинна відповідати наступним критеріям: 1) повинна мати достатній для її життєздатності набір елементів; 2) її елементи взаємодіють між собою та доповнюють один одного, що і надає системі цілісності і стійкості; 3) є ефективною та життєздатною, якщо несприятлива до зовнішніх негативних і руйнівних проявів. З’ясовано, що поняття «система суб’єктів, що забезпечують в Україні захист прав і свобод людини та громадянина» характеризується наступними ознаками: а) мова йде про публічно-владних суб’єктів, які реалізують свої повноваження, по-перше, як представники законодавчої, судової та виконавчої влади, по-друге, як державні органи, що не належать до жодної із гілок державної влади; б) термін «забезпечення захисту» дозволяє до суб’єктів такої системи віднести не тільки правоохоронні та судові органи, які безпосередньо здійснюють в країні юрисдикційний захист прав і свобод людини та громадянина, а й суб’єктів, які здійснюють неюрисдикційну правозахисну діяльність. Зроблено висновок, що система публічно-владних суб’єктів, що забезпечують в Україні захист прав і свобод людини та громадянина, включає до свого складу: 1) суб’єктів, що встановлюють засади захисту прав і свобод людини та громадянина і забезпечують правове регулювання такого захисту; 2) суб’єктів, які з метою захисту прав і свобод особи здійснюють юрисдикційну (правоохоронну) діяльність; 3) суб’єктів, що здійснюють правосуддя; 4) суб’єктів, які здійснюють діяльність щодо запобігання порушень прав і свобод особи; 5) суб’єктів, що здійснюють неюрисдикційну правозахисну діяльність. Відповідно, Уповноважений у справах ЄСПЛ відноситься до публічно-владних суб’єктів виконавчої влади, які здійснюють неюрисдикційну правозахисну діяльність.

Посилання

Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання-захист прав матерів». Код ЄДРПОУ 42523464. URL: https://opendatabot.ua/c/42523464.

Національна поліція: Закон України від 02.07.2015 р. Відомості Верховної Ради України. 2015. № 40-41. Ст. 379.

Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей: Закон України від 20.12.1991 р. Відомості Верховної Ради України. 1992. № 15. Ст. 190.

Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів: Закон України від 01.06.2021р. Відомості Верховної Ради України. 2021. № 32. Ст. 259.

Деякі питання захисту осіб, у тому числі дітей, депортованих або примусово переміщених у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України: постанова Кабінету Міністрів України від 18.04.2023 р. № 339. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/339-2023-п#Text.

Про заходи щодо захисту прав та інтересів осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, жертв насильницьких зникнень, членів їх сімей: Указ Президента України від 11.11. 2020 р. № 495/2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/495/2020#Text.

Про заходи щодо реалізації Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»: постанова Кабінету Міністрів України від 3.05.2006 р. № 784. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/784-2006-п#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право