Екосистемні підходи у практиці національного правозастосування

Автор(и)

  • Н. І. Петрецька кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри конституційного права та порівняльного правознавства юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0000-0002-5675-7059

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.80.1.55

Ключові слова:

екологічні правовідносини, охорона довкілля, екологічні спори, Орхуська Конвенція, джерела екологічного права, правозастосування в екологічній галузі права

Анотація

Стаття присвячена актуальним на сьогоднішній день проблемам – екології та правозастосуванню. Україна на разі не є членом ЄС, що унеможливлює пряме застосування норм ЄС у національній правозастосовній практиці. Однак, будучи ратифікованою, Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом є повноцінною частиною національного правопорядку, якою окреслено коло ключових питань, зокрема це стандарти, які постають перед національним законодавством як виклик щодо співробітництва з питань охорони навколишнього середовища, та адаптація до законодавства ЄС. Угодою передбачається посилення природоохоронної діяльності через покращення системи охорони здоров’я, збереження природних ресурсів, підвищення економічної та природоохоронної ефективності, інтеграції екологічної політики в інші сфери політики держави, а також підвищення рівня виробництва завдяки сучасним технологіям, що матиме позитивні наслідки для громадян і підприємств в Україні та ЄС. А також питання гармонізації законодавства про захист навколишнього середовища, включаючи виконання Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська Конвенція) яка передбачає залучення громадськості до процесу ухвалення рішень з екологічних питань і гарантує доступ до правосуддя окремим особам та громадським організаціям, коли порушується екологічне законодавство та/або положення Європейської конвенції з прав людини.

У зв’язку з цим, надзвичайно актуальною є необхідність аналізу вітчизняної судової практики з екологічних правовідносин у різних юрисдикціях. Застосування міжнародних ратифікованих документів, зокрема Орхуської Конвенції, є саме тим джерелом права, що по-перше, відкриває широкий доступ громадськості до процедур оскарження; по-друге, є правовою основою вирішення спорів про відшкодування шкоди довкіллю; по-третє, унеможливлює обмежене тлумачення чинного національного законодавства України, стосовно права на звернення до суду за захистом охоронюваного законом інтересу у сфері гарантування екологічної безпеки; по-четверте, що гарантує право на звернення до суду необмеженого кола осіб (може реалізовуватись громадянами особисто або спільно через об’єднання громадян), та вирішення спірних еколого-правових відносин, тобто тих які є публічно-правовими; по-п’яте, гарантує суб’єкту права доступ до суду без дискримінації за ознаками його фактичного місцезнаходження або фактичного центру діяльності; по-шосте, впливає на формування усталеної судової практики з екологічних спорів.

Посилання

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифіковано Законом України № 1678-VII від 16.09.2014. Офіційний вісник України від 26.09.2014, № 75, том 1, стор. 83, стаття 2125.

Микієвич М.М., Андрусевич Н.І., Будякова Т.О. Європейське право навколишнього середовища. Навчальний посібник. Львів, 2004. 256 с.

Екологічне прво: [підруч. для студ. юрид. спец. вищ. навч. закл.] / За ред. А.П. Гетьмана. Харків: Право, 2014. 432 с.

Посібник з європейського права з питань доступу до правосуддя. Агенція Європейського Союзу з основних прав і Рада Європи, Люксембург, 2016 рік, 232 с.

Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року: Закон України від 28.02.2019, № 2697-VIII. Відомості Верховної Ради, 2019, № 16, ст. 70.

Конвенція про захист прав та основоположних свобод: Міжнародний документ від 04.11.1950р. Рада Європи. Ратифіковано Законом № 475/97-ВР від 17.07.97. URL: ttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#doc_info.

Бабіч А. Практика Європейського суду з прав людини у сфері забезпечення екологічних прав громадян. Підприємництво, господарство і право № 11. 2019 р. С. 161–165.

Дайджест судової практики Великої Палати Верховного СРішення, внесені до ЄДРСР за період з 01.08.2023 по 31.08.2023 https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/ogliady/Daidgest_08_2023.pdf (с. 48–52).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-22

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право