Місце договору медичного страхування в системі цивільно-правових договорів України

Автор(и)

  • Н. М. Петечел кандидат юридичних наук, викладач кафедри судочинства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.80.1.32

Ключові слова:

договір про надання послуг, правова природа договору, страхування, медичне страхування, договір медичного страхування

Анотація

В цій статті досліджується питання місця договору медичного страхування в системі цивільно-правових договорів України. Питання систематизації цивільно-правових договорів пов’язані із необхідністю визначення критеріїв для поділу договірних видів на певні класифікаційні групи. Автором проаналізовано наукову дискусію з приводу віднесення договору страхування загалом та договору медичного страхування зокрема до типу договорів про надання послуг. На основі аналізу встановлено, що в системі цивільно-правових договорів договір медичного страхування є підвидом договорів страхування як виду в межах типу договорів про надання послуг. Особливість даного виду договорів полягає в тому, що надання послуги є невіддільним від діяльності послугонадавача, тобто надання страхової послуги невіддільно пов’язане із діяльністю страховика, а корисний ефект такої діяльності проявляється в самому процесі надання послуги. Результат діяльності, що здійснюється послугонадавачем є основною розмежувальною ознакою зобов’язань про надання послуг та зобов’язань з виконання робіт. Якщо в зобов’язаннях підрядного типу результат виконаних робіт завжди має матеріалізовану форму, то в зобов’язаннях про надання послуг матеріалізований об’єкт як результат діяльності виконавця, який створюється в результаті надання послуги, не набуває форми товару і не стає оборотоздатним. Закріплення в цивільному законодавстві найменування того і чи іншого цивільно-правового договору або окреслення сфери його дії не може свідчити про його правове регулювання. Договір можна кваліфікувати як непоіменований, якщо актами цивільного законодавства не визначено його поняття, істотні умови, права та обов’язки сторін тощо. Зазначено, що при укладенні та виконанні договору медичного страхування, як непоіменованого договору, застосовуються загальні положення про послуги, передбачені Цивільним Кодексом України, спеціальні норми, встановлені Цивільним Кодексом України та Законом України «Про страхування», загальні положення зобов’язального права.

Посилання

Луць В.В. Контракти в підприємницькій діяльності: навчальний посібник. 2-ге вид., перероб. і допов. К.: Юрінком Інтер, 2008. 576 с.

Договірне право України. Загальна частина: навч. посіб. / Т.В. Боднар, О.В. Дзера, Н.С. Кузнєцова та ін.; за ред. О.В. Дзери. Київ: Юрінком Інтер, 2008. 896 с.

Шишка Р.Б. Типологія цивільно-правових договорів. Право та управління: електронне наукове видання. 2012. № 2. С. 1007–1019.

Гриняк А.Б. Теоретичні засади правового регулювання підрядних зобов’язань у цивільному праві України: монографія. К.: НДІ приватного прав і підприємництва НАПрН України, 2013. 374 с.

Олюха В.Г. Цивільно-правовий договір: поняття, функції та система: дис. … канд. юрид. наук: 12.00.03. Київ, 2003. 191 с.

Баринов Н.А. Имущественные потребности и гражданское право. Саратов: Изд-во Саратов. Ун-та, 1987. С. 132–133. 191 с.

Федорченко Н.В. Роль договору у сфері надання туристичних та готельних послуг. Приватне право і підприємництво: збірник наукових праць. 2018. Вип. 18. С. 148–152.

Герц А.А. Договірні зобов’язання у сфері надання медичних послуг: дис. … док. юрид. наук: 12.00.03. Львів, 2016. 421 с.

Цивільний кодекс України: Закон України від 16.01.2003 р. № 435-IV. Дата оновлення: 16.12.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text (дата звернення: 16.12.2023).

Федорченко Н.В. До питання про місце договору з надання послуг у ході виконання маркетингових досліджень у системі цивільно-правових договорів. Підприємництво, господарство і право. 2005. № 5. С. 27–30.

Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга первая. Общие положення: изд. 3-е, стереотипное. М.: «Статут», 2001. 848 с.

Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України у 2 т. 5-те вид. перероб. і допов. / за ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол), Н.В. Кузнєцової, В.В. Луця. К.: Юрінком Інтер. 2013. Т. 1. 832 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-22

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право