Договір підряду за законодавством України та законодавством ЄС

Автор(и)

  • І. А. Коваленко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри приватного та публічного права Київського Національного університету технологій та дизайну, Україна https://orcid.org/0000-0001-7595-777X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.80.1.27

Ключові слова:

договір підряду, надання послуг, господарські відносини, підрядник, будівельні контракти, підрядні роботи, замовник

Анотація

Об`єктом даної статті є суспільні відносини, які виникають у процесі дослідження цивільно-правових відносин у сфері надання послуг за договором, та договором підряду. А предметом дослідження є порівняльна характеристика договору підряду за законодавством України та законодавством країн ЄС.

У 60-х роках минулого століття у вітчизняному будівництві та будівництві зарубіжних країн почали розрізняти договори про надання послуг і договори про виконання робіт. Підставою для розмежування цих договорів є те, що зобов’язання виконати роботи та зобов’язання надати послуги опосередковує господарські відносини щодо надання послуг, але послуги мають подвійну природу (матеріальну та нематеріальну), що зумовило різницю в їх правове регулювання.

Договір надання послуг відноситься до найдавніших інститутів приватного права, витоки якого можна знайти ще в римському праві. У класичному римському праві виявляються детально розроблені договірні конструкції, що опосередковують процес надання послуг. Разом із тим необхідно відзначити, що в римському праві було відсутнє розгорнуте визначення їх поняття.

У римському праві під договором про надання послуг розуміється група договорів, за якими одна сторона зобов’язується надати певні послуги на користь іншої сторони (орендодавця), а орендодавець - сплатити встановлену плату за ці послуги.

Ймовірно, спочатку договір про надання послуг не був особливим видом договору, а тому не мав усталеної договірної структури. Тільки з розвитком товарообігу і цивілізованого мислення договір про надання послуг підводиться під одну зі сформованих структур.

Розгляд особливостей правового регулювання договорів підряду та підряду за цивільним законодавством України та зарубіжних країн є не тільки цікавим, але й актуальним. Актуальність даної теми полягає в тому, що однією з основних тенденцій розвитку економіки сучасності є стрімке зростання сфери послуг, яка охоплює широкий спектр діяльності, спрямованої на задоволення особистих потреб населення та потреби виробництва, а також потреби суспільства в цілому: від торгівлі, транспорту та фінансування до страхування, посередництва та консалтингу. Методологічну основу складають загальнонауковий метод пізнання правової дійсності, а також наступні методи: порівняльно-правовий, структурно-функціональний; методи аналізу документів, синтезу.

Посилання

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. – № 435-IV. Відомості Верховної Ради України. 2003. № 40. 356 с.

Луць В.В. Контракти у підприємницькій діяльності. К., 2001. 500 с.

Янишен В.П. До питання розмежування договорiв пiдряду та договорiв про надання послуг. Теорiя i практика правознавства. 2013. Вип. 2. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tipp_2013_2_15.

Турченко О.Г. Договори про надання послуг у цивільному праві зарубіжних країн. Порівняльно-аналітичне право. 2016. № 4. С. 108–111.

Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар. Х., 2008. 370 с.

Гриняк А.Б. Договірне регулювання підрядних відносин у підприємницькій діяльності. Цивільне право. 2015. № 9. С. 3–6.

Міжнародне право: Підручник. / Відп. ред. Ю.М. Колосов, В.І. Ковалів. К.: Міжнар. відносини, 1995. 608 с.

Голубєва Н.Ю. Свобода договору як принцип цивільного права. Актуальні проблеми держави і права. 2009. Вип. 51. С. 65–70.

Бєлих В.С. Договірне право в Англії: порівняльно-правове дослідження. Київ, 2017. 206 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-22

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право