Поняття та класифікація принципів конституційно-правової відповідальності суб’єктів виборчого процесу

Автор(и)

  • М. М. Вишневська здобувачка кафедри конституційного права та порівняльного правознавства юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.80.1.15

Ключові слова:

принципи, конституційно-правова відповідальність, суб’єкти виборчого процесу, справедливість, народний суверенітет, законність, легітимність

Анотація

У науковій статті розглянуто та проаналізовано поняття та класифікацію принципів конституційно-правової відповідальності суб’єктів виборчого процесу.

Встановлено, що вибори – це один із керованих центральними принципами демократії феномен. Вони надають громадянам можливість обирати своїх представників, а також визначають майбутнє країни. Однак, для забезпечення чесності та законності виборчого процесу, важливо мати ефективну систему конституційно-правової відповідальності для суб’єктів виборчого процесу.

Визначено, фундаментальними (базовими) принципами конституційно-правової відповідальності суб’єктів виборчого процесу є такі: легітимності та законності, чесності та прозорості, справедливості, відповідальності та покарання, незалежності виборчої комісії, свободи слова та медійної незалежності, міжнародного спостереження, а також принцип народного суверенітету.

Доведено, принцип справедливості є основоположним для забезпечення демократичності та легітимності виборчого процесу. Він допомагає забезпечити, що всі суб’єкти мають рівні умови для висловлення своїх політичних вподобань і вільного вираження волі громадян через голосування. Конституційно-правова відповідальність також передбачає заборону дискримінації та забезпечення рівних можливостей для всіх суб’єктів виборчого процесу.

Підкреслено, принцип незалежності виборчої комісіїє критично важливим для забезпечення справедливості та довіри до виборчого процесу. Виборча адміністрація повинна бути абсолютно аполітичною. Це означає, що виборчі органи та комісії не повинні бути під впливом жодної політичної партії чи кандидата. Вони мають функціонувати незалежно від політичних амбіцій та інтересів. Виборча адміністрація повинна дотримуватися законів та конституційних норм країни. Її дії та рішення повинні базуватися на законі, а не на політичних або особистих переконаннях.

Резюмовано, принципи конституційно-правової відповідальності суб’єктів виборчого процесу – керівні ідеї, вихідні начала, закріплені в Конституції та законах України, які визначають зміст та сутність конституційно-правової відповідальності суб’єктів виборчого процесу, особливості розвитку її нормативно-правового регулювання та специфіку застосування.

Посилання

Теорія держави і права. Академічний курс. підручник / за ред. О.В. Зайчука, Н.М. Оніщенко. 2-е вид., перероб. і допов. К.: Юрінком Інтер, 2008. 688 с.

Фрицький О.Ф. Конституційне право України: підручник. К.: Юрінком Інтер, 2002. 536 с.

Домбровська О.В. Поняття та особливості конституційно-правової відповідальності. Університетські наукові записки. 2008. № 4 (28). С. 79–83.

Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: підруч. у 2 т. Т. 1. К.: ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2006. 544 с.

Хачатуров Р.Л., Липинский Д.А. Общая теория юридической ответственности: монография. «Юридический центр Пресс», 2007. 950 с.

Проблеми теорії конституційного права України / за заг. редакцією Ю.С. Шемшученка. К.: Парламентське видавництво, 2013. 616 с.

Бисага Ю.М., Бєлов Д.М., Харута В.Ф. Реалізація принципу народовладдя: доктринальні засади. Науковий вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 76(2). Ч. 1. 2023. С. 79–86.

Бєлов Д., Громовчук М. Правовий простір держави: конституційно-правовий аспект. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2021. Випуск 66. С. 46–50.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-22

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право