Роль магдебурзького права для політичного, економічного та культурного становлення Острога у XVI-XVII столітті

Автор(и)

  • С. М. Гуменюк кандидат філосовських наук, доцентка, доцентка кафедри журналістики та українознавства, Навчально-науковий інститут економіки та менеджменту Національного університету водного господарства та природокористування, Україна https://orcid.org/0000-0002-3505-9585
  • Б. С. Киричук здобувачка вищої освіти першого (бакалаврського) рівня 4-го року навчання, Навчально-науковий інститут права Національного університету водного господарства та природокористування, Україна https://orcid.org/0000-0002-0898-0504

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.80.1.3

Ключові слова:

місцеве самоврядування, магдебурзьке право, Острог, XVI-XVII століття, Європейська інтеграція, міщанство, привілеї, грамоти

Анотація

У статті досліджується вплив концепції магдебурзького права на економічний, політичний та культурний розвиток м. Острог протягом XVI-XVII століть. Встановлено, що сьогодні існує чимало питань, які потребують ґрунтовного дослідження і вирішення, зокрема, щодо впровадження чіткого розподілу управлінських функцій між державними органами влади й органами місцевого самоврядування, щодо удосконалення системи й структури органів місцевого самоврядування, щодо створення належної законодавчої бази. Вбачається, що вирішити дані проблеми неможливо без чіткого й системного аналізу основних етапів становлення місцевого самоврядування в розрізі історичних даних про магдебурзьке право.

Встановлено, що магдебурзьке право – це середньовічний тип права, за яким міста частково звільнялись від влади центральної королівської адміністрації або влади феодалата, як наслідок, отримували можливість самоврядування на корпоративній основі. Завдяки привілеям магдебурзького права міста вперше отримали самоуправу, свого війта, бурмістра, радників, лавників, власні суди, а також право на створення власних ремісничих цехів.

Підтверджується думка про те, що магдебурзьке право є чи не найяскравішим свідченням того, що українські міста впродовж багатьох віків перебували в єдиному політичному, культурному та економічному просторі на рівні з провідними містами Європи. Така теза підтверджується історією функціонування магдебургії в багатьох центрах нашої країни, зокрема, й у найбільшому освітньому осередку Волині ХVІ століття – легендарному місті Острог. Попри непересічне значення Острога в суспільно-політичному та культурному житті України на зламі середньовіччя та Нового часу, формування магдебургії у цьому місті тривалий час тлумачилося помилково через недостатню кількість історичних джерел. Прийняття концепції магдебурзького права надала Острогу унікальну можливість в розвитку локальної торгівлі та, що найважливіше, освітньої сфери. Характерною особливістю магдебурзького права в українських містах наприкінці ХVІ століття стала трансформація його норм внаслідок впливу актуальних факторів соціально-економічного розвитку, а також давньоруських традицій міського устрою і права. Таким чином, магдебурзьке право не започаткувало новий процес ство- рення місцевого управління в Україні, а лише певною мірою модифікувало вже існуючі норми життя та управління справами місцевого значення.

Посилання

Береза О.А. Магдебурзьке право в Україні та його значення для розвитку місцевого самоврядування. Ефективність державного управління. 2014. Вип. 40. С. 91–98.

Головко О.М. Населення міста Острога в другій половині XVI - в першій половині XVII ст. Острозький краєзнавчий збірник. Вип. 4. С. 61–67.

Дарнопих О.Г. Магдебурзьке право як елемент становлення місцевого самоврядування в українських містах. Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. 2006. № 35. С. 102–107.

Жуковський В.А., Махлюк В.Г. Організаційно-педагогічні засади діяльності Острозької академії XVI–XVII ст. Актуальні питання гуманітарних наук. 2016. № 15. С. 329–338.

Котенко Т.А. Особливості поширення магдебурзького права у слов’янських народів. Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Серія «Юридичні науки». 2007. № 74- 76. С. 146–149.

Лісна І.С. Магдебурзьке право на українських землях. Науковий вісник Херсонського держав- ного університету. Серія «Юридичні науки». 2016. Вип. 2. Том 1. С. 15–18.

Магдебурзьке право в Острозі: європейські традиції в українському контексті. Газета «День»: веб-сайт. URL: https://day.kyiv.ua/article/istoriya-i-ya/mahdeburzke-pravo-v-ostrozi-yevropeyski-tradytsiyi-v-ukrayinskomu-konteksti (дата звернення: 15.11.2023).

Ровинська К.І. Магдебурзьке право як підґрунтя формування місцевого самоврядування на території України. Теорія та практика державного управління. 2017. Вип. 2(41). С. 1–8.

Скоков О.В. Історія середньовічного і ранньомодерного Острога на сторінках збірників Остріг на порозі 900-річчя. Наукові записки Національного університету «Острозька академія».Серія «Історичні науки». № 22. С. 209–224.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-22

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень