Обмеження прав і свобод людини і громадянина та роль Вищої ради правосуддя в забезпеченні незалежного правосуддя та права кожного на захист прав і свобод незалежним судом

Автор(и)

  • Л. Дешко Doctor of Law, Professor, Professor of Constitutional Law Department of Taras Shevchenko National University of Kyiv, Україна https://orcid.org/0000-0001-5720-4459
  • О. Васильченко Doctor of Law, Professor, Director of the Faculty of Law, Taras Shevchenko National University of Kyiv , Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.2.69

Ключові слова:

права людини, права людини, обмеження прав і свобод людини і громадянина, обмеження прав і свобод людини і громадянина, обмеження права на свободу та особисту недоторканність, обмеження права на свободу та особисту недоторканність, обмеження права на приватне життя, обмеження права на приватне життя, обмеження свободи думки і совісті, обмеження свободи думки і совісті, Вища рада правосуддя, Вища рада правосуддя, статус Вищої ради правосуддя, статус Вищої ради правосуддя, судова система, судова система, незалежне правосуддя, незалежне правосуддя, право кожного на захист прав і свобод незалежним судом, право кожного на захист прав і свобод незалежним судом

Анотація

В статті акцентовано увагу зміні парадигми конституційно-правового механізму обмеження прав і свобод людини і громадянина, а також підвищенні ролі Вищої ради правосуддя в забезпеченні незалежного правосуддя. Підкреслюється, що необхідно відрізняти поняття “обмеження прав і свобод” та “фіксація меж самої сутності прав і свобод”. Звертається увага на негативні права людини та на той факт, що вони передбачають негативні зобов’язання держави та її агентів – утримуватися від будь-яких дій, спрямованих на їх порушення або незаконне обмеження. Характеризується обмеження тих прав і свобод людини і громадянина, які найчастіше обмежуються в державах-учасницях Ради Європи: право на свободу та особисту недоторканність, право на приватне життя, свобода думки і совісті. Розкривається реалізація припису ч. 2 ст. 35 Конституції України, якою визначаються рамки обмеження щодо права людини на свободу світогляду і віросповідання, через Кримінальний кодекс України.

Акцентується увага на тому, що встановлення державою низки норм права, якими нівелюється ряд прав і свобод людини і громадянина, є порушенням прав людини і основоположних свобод, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Зазначається, що саме ефективна судова процедура суттєво підвищує рівень їх захисту (прав та свобод), оскільки містить низку гарантій від свавільного їх обмеження, сприяє винесенню законного та обґрунтованого рішення.

Також в статті звертається увага на правовий статус Вищої ради правосуддя. Підіймається питання незалежного правосуддя, права кожного на захист прав і свобод незалежним судом. Визначається роль Вищої Ради правосуддя в забезпеченні незалежного правосуддя та права кожного на ефективний судовий захист.

Посилання

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text.

Заява Вищої ради правосуддя «Про забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя». URL: https://hcj.gov.ua/news/zayava-vyshchoyi-rady-pravosuddya-pro-zabezpechennya-nezalezhnosti-suddiv-ta-avtorytetu.

Андрієвська О.В. Формальні підстави обмеження прав і свобод людини і громадянина в Україні. Право і суспільство. 2016. № 1. С. 3–8.

Дорошенко Е. Обмеження прав і свобод людини і громадянина в умовах воєнного стану. Юридичний вісник. № 5. 2022. С. 247–253.

Ірха Ю. Обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина в інтересах національної безпеки України в сучасних умовах. Вісник Конституційного Суду України. 2015. № 5. С. 78–87.

Кожевникова В. Співвідношення правової категорії обмеження з іншими правовими категоріями у праві. Підприємництво, господарство і право. № 1. 2018. С. 18–21.

Максіменцева Н.О. Обмеження конституційних прав і свобод громадян в період воєнного стану. Право та державне управління. 2022. № 1. С. 41–48. http://www.pdu-journal.kpu.zp.ua/issue-1-2022.

Кримінальний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14.

Рішення Вищої ради правосуддя «Про затвердження Заяви Вищої ради правосуддя «Про забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя» від 8 червня 2023 року № 620/0/15-23. URL: https://hcj.gov.ua/news/zayava-vyshchoyi-rady-pravosuddya-pro-zabezpechennya-nezalezhnosti-suddiv-ta-avtorytetu.

Byelov D., Bielova M. The current constitutionalism of Ukraine: requirement of the Europeanization of the domestic law. Visegrad Journal on Human Rights. 2022. Issue 3. Р. 22–25.

Byelov D.M., Bіelova M.V. Evidence in constitutional jurisdiction: issue of methodological principles. Visegrad Journal on Human Rights. 2022. Issue 4. Р. 33–37.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25